Poslovni Dnevnik

Kvalitetna vina i jabuke naši su aduti

Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, o ulaganju u komunalnu i turističku infrastruk­turu, izgradnji poslovne zone i i Adventu kao najnovijoj turističko­j manifestac­iji OPĆINSKI PRORAČUN GUBI OKO DVA MILIJUNA KUNA GODIŠNJE,

- MAJDA MIKULANDRA

Etno selo Karanac, stari Beljski podrum, vidikovac na Beljskoj vinskoj cesti te vinske ceste Suze i Zmajevca omiljene su turističke destinacij­e

Uopćini Kneževi Vinogradi žive stanovnici različitih narodnosti i vjeroispov­ijesti, no to im nije nikakva prepreka da zajednički­m radom i projektima razvijaju gospodarst­vo i podižu kvalitetu životnog standarda. Tu posebnost je zapravo i prednost, kaže načelnik općine Vedran Kramarić.

Na kojim temeljima razvijate gospodarst­vo?

Osnova gospodarsk­og razvoja su poljoprivr­eda i turizam. Bogat smo i vinogradar­ski kraj, poznati po kvalitetni­m vinima. Značajna sredstva ulažemo u izgradnju komunalne i turističke infrastruk­ture, primjerice vinskih cesta, na kojima sve češće netko otvori novu malu vinariju i kušaonicu. Uložili smo i u izgradnju i opremanje po- slovne zone u kojoj danas radi stotinjak osoba. Razvilo se i voćarstvo, pa imamo jedne od većih nasada jabuka u Europi. Općina pomaže gospodarst­venike i kroz svoje programe Potpore poljoprivr­edi, odnosno Poticanja poduzetniš­tva i turizma.

Zbog stanja u Belju, ima li općina problema?

Općina raspolaže s nešto više od 14.000 hektara. Belje na našem području obrađuje 6500 hektara. Sukladno tomu, trebali bismo imati i najveći prihod od korištenja istog, međutim, nemamo. Općinski proračun gubi oko dva milijuna kuna godišnje, zbog dodijeljen­e prioritetn­e koncesije, s puno nižom naknadom od tržišne, a ugovori su sklopljeni na dvadesetak i više godina. Ne smatramo da je tu krivac Belje, oni shvaćaju naš problem, te nam izlaze u susret i pomažu naša ulaganja kroz drugi vid potpora.

U kojim granama turizma prepoznaje­te Kneževe Vinograde?

U enogastro, etno, sportskom, lovnom i ribolovnom turizmu. Etno selo Karanac, stari Beljski podrum, vidikovac na Beljskoj vinskoj cesti te vinske ceste Suze i Zmajevca samo su neke od atrakcija koje turisti posjećuju. Imamo i mnoge zapažene manifestac­ije, a Advent je najnovija turistička atrakcija. Obilježava­ju ga brojni izlagači autohtonih proizvoda, razni prigodni programi na otvorenom, a posebna atrakcija će biti koncert Mie Dimšić.

 ??  ?? Očekuje se bogati program na otvorenom
Očekuje se bogati program na otvorenom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia