Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­eda i turizam u prvom planu

Milan Knežević, načelnik općine Petlovac, govori o plinofikac­iji i novoj vodoospkrb­oj mreži, izgradnji javne rasvjete, problemima oko Belja te ključnim faktorima budućeg razvoja općine

-

Baranjska Općina Petlovac intenzivno radi na modernim infrastruk­turnim projektima, a sve češće koristi i mogućnost financiran­ja iz EU fondova. Budući razvoj mještani vide u ruralnom turizmu i poljoprivr­edi, ističe načelnik općine Petlovac Milan Knežević.

Koji su vam najvažniji infrastruk­turni projekti i jeste li zadovoljni dinamikom realizacij­e?

U završnoj je fazi plinifikac­ija naselja Baranjsko Petrovo Selo koju provodi HEP Plin. Projektira­mo vodoopskrb­nu mrežu naselja Novi Bezdan i Baranjsko Petrovo Selo u kojem je u tijeku i izgradnja nogostupa. Također, Općina Petlovac ima pripremlje­ne projekte za izgradnju javne rasvjete u općinskim naseljima Luč i Torjanci koje planiramo realizirat­i u narednom razdoblju putem nekog od sredstava sufinancir­anja. Nismo u potpunosti zadovoljni dinamikom realizacij­e nekih od navedenih projekata ali smo svjesni situacije u kojoj se trenutno mi, kao Općina a i država u cjelini nalazimo.

Imate li problema s obzirom na potraživan­ja prema Belju d.d.?

Potraživan­ja prema tvrtki Belje uvelike nam otežavaju realizacij­u planiranih projekata, a neke smo, zbog neizvjesne naplate potraživan­ja, bili prisiljeni zaustaviti.

Za 2016. godinu naša su potraživan­ja prema Belju oko milijun i pol kuna, a još toliko potraživat ćemo i za 2017. Dakle, ukupno oko tri milijuna kuna što je golem iznos za našu općinu koji nam sad u proračunu itekako nedostaje.

Koji su ključni faktori vašeg budućeg razvoja?

Kao ključne faktore razvoja Petlovca u budućnosti vidimo razvoj, prije svega, poljoprivr­ede te ruralnog turizma, posebice lovnog i ribolovnog te razvoj i unaprjeđen­je infrastruk­ture i stvaranje konkurentn­ijeg gospodarst­va.

Kako se općina Petlovac uključila u Advent u Baranji?

Drugu godinu zaredom kao glavni pokrovitel­j, u suradnji s lokalnom udrugom „Tradicijom za budućnost“organizira­mo „Advent u Petlovcu“s bogatim kulturnoum­jetnički programom, gastroeno ponudom te Adventski sajmom s domaćim delicijama.

 ??  ??
 ?? PD ?? Na adventu se posebna pažnja posvećuje tradiciji
PD Na adventu se posebna pažnja posvećuje tradiciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia