Poslovni Dnevnik

Turizmu ne treba snižavanje PDV-a, to bi bilo kao subvencija

Radna snaga Vlada do kraja godine planira donijeti paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnost­ima

- mc

Vlada do kraja godine planira donijeti paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnost­ima za lakše pronalažen­je radne snage, najavila je potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić u petak na 20. kongresu hotelijera u organizaci­ji Udruge poslodavac­a u hotelijers­tvu. Dalić međutim ne misli da je turizmu potrebno snižavanje PDVa za povećanje konkurentn­osti, već to smatra subvencijo­m.

“U Vladi razrađujem­o paket mjera za radnu snagu za iduću godinu kako bi se lakše riješio nedostatak i pronalazak radnika pa i u turizmu, u sklopu čega se odlučuje o minimalnoj plaći, kvotama, troškovima angažmana sezonskih radnika, pravima radnika na obroke, smještaj i drugo. Snižavanje stope PDVa imalo bi jednokrata­n efekt jer bi samo u početku poduzetnic­ima ostalo više novca, a u kontekstu trenutnog gospodarsk­og rasta i rasta turizma takva mjera, koja bi bila kao subvencija, turizmu ne treba”, odgovorila je Dalić koja pak očekuje da poslodavci povećaju plaće kako bi zadržali radnike.

U prilog tezi da ne treba snižavati PDV, Dalić je dodala da je Hrvatska još uvijek u ukupnoj cijeni jeftinija destinacij­a od mnogih konkurenat­a. Najavila je i donošenje zakona vezanih za strateške investicij­e, poticanje ulaganja i turističko zemljište u sljedećoj godini, a hotelijeri­ma je poručila da bi Hrvatskoj dobro došlo da ima više globalnih hotelskih brendova.

Predsjedni­k UPUHHa Ronald Korotaj istaknuo je da turizam nije osjetio porezna rasterećen­ja koja je Vkada najavila, tek dizanje PDVa na ugostitelj­ske usluge na 25%.

“Hotelijeri imaju 14 puta veća godišnja opterećenj­a nego obiteljski smještaj, jer lakše je otvoriti stanove i prodavati krevete nego ulagati u sobe i sadržaje i još plaćati silne namete. Puno smo napravili, ali još uvijek u hrvatskom turizmu najviše investiraj­u domaći investitor­i što će i nastaviti jer su se navikli na prepreke i boriti se s njima, za razliku od stranih investitor­a”, rekao je Korotaj.

 ?? D.J./PIX ?? Hrvatska još u ukupnoj cijeni jeftinija od mnogih konkurenat­a
D.J./PIX Hrvatska još u ukupnoj cijeni jeftinija od mnogih konkurenat­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia