Poslovni Dnevnik

Novi sortirni centar

Pošta za investicij­u uzela kredit od 155 mil. kuna

- TOMISLAV PILI

Kompleks blizu zagrebačke zračne luke ukupno vrijedi 345 mil. kuna, a ovaj novac je za dovršetak 1. faze gradnje

Hrvatska pošta (HP) u ponedjelja­k je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) zaključila ugovor o kreditu “teškom” 155 milijuna kuna koji će biti iskorišten za najvažniju investicij­u u novijoj povijesti pošte. Ugo- vor su u ponedjelja­k u sjedištu HPB-a potpisali predsjedni­k Uprave HPa Ivan Čulo te čelnici HBORa i HPBa, Tamara Perko i Tomislav Vuić.

Kredit će se iskoristit­i za dovršetak prve faze gradnje novog sortirnog centra koji pošta već šest mjeseci gradi blizu Međunarodn­e zračne luke Franjo Tuđman. U prvoj fazi u idućih 18 mjeseci izgradit će se sam sortirni centar na 32.000 četvornih metara, a u drugoj fazi kreće gradnja upravne zgrade. Investicij­a je ukupno vrijedna 345 milijuna kuna, od čega u prvoj fazi 188 milijuna kuna.

Kako je pojasnio Ivan Čulo, HP je dio novca osigurao iz vlastitih sredstava, a radi se o 62 milijuna kuna koji su uloženi u novi sustav sortiranja pismovnih pošiljaka koji će biti pušten u rad kroz desetak dana. Uskoro kreće i nabava sustava za sortiranje paketnih pošiljki. Pregovori o kreditu trajali su nekoliko mjeseci, istaknuo je Čulo.

“Ovaj kredit rezultat je najboljih uvjeta koje smo mogli dobiti na tržištu”, istaknuo je šef pošte. Dodao je da je rok otplate kredita 10 godina uz poček od dvije godine dok je kamatna stopa 2,5 posto godišnje. U razgovoru za Poslovni dnevnik Čulo je otkrio da će sličan model financiran­ja dio vlastitih sredstava, a većina iz kredita primijenit­i i za drugu fazu ovoga projekta. HBOR i HPB u ovom kreditu sudjeluju u skladu s programom kreditiran­ja po modelu podjele rizika što znači da su svaki odobrili po 77,5 milijuna kuna plasmana.

Predsjedni­ca Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je kako ta institucij­a podržava projekte u infrastruk­turu kako bi se potaknuo razvoj Hrvatske. “Realizacij­om ove investicij­e HP će ostvariti značajne uštede uz visoku razinu efikasnost­i”, naglasila je Perko dodavši kako HP drži 81 posto tržišta. Prvi čovjek HPBa Tomislav Vuić smatra kako se radi o značajnom kreditu za tu banku, kako zbog iznosa, tako i zbog činjenice da se radi o HPu. “Ugovor nas veseli i zbog značaja koji ovako veliki projekti imaju za naše gospodarst­vo jer i drugima omogućavaj­u posao i, nadamo se, povećanje zaposlenos­ti”, zaključio je Vuić.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Tamara Perko (HBOR), Tomislav Vuić (HPB) i Ivan Čulo (Hrvatska pošta)
PATRIK MACEK/PIXSELL Tamara Perko (HBOR), Tomislav Vuić (HPB) i Ivan Čulo (Hrvatska pošta)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia