Poslovni Dnevnik

Mali ulagači bez jamstva zarade

Smjernice kineskim bankama snažno će promijenit­i ulagačku kulturu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Sami na tržištu Smjernice kineskim bankama snažno će promijenit­i ulagačku kulturu

Zabranom financijsk­ih proizvoda s jamčenim prinosom ulagači će biti odgovorni za svoje odluke

Kineska vlada donijela je smjernice za financijsk­e institucij­e koje će stubokom promijenit­i ulagačku kulturu u toj zemlji, posebice među milijunima malih ulagača. Kako navodi Reuters, financijsk­im se institucij­ama ubuduće zabranjuje ponuda ulagačkih proizvoda koji jamče određeni prinos. Time se pooštrava nadzor industrije upravljanj­a imovinom kojoj je povjereno devet bilijuna dolara, kako procjenjuj­e središnja banka.

Kineske banke takve usluge nazivaju “proizvodi upravljanj­a imovinom”. Primjerice, Industrijs­ka banka kod takvih proizvoda jamči prinos od 4,15 posto godišnje, daleko više od 1,5 posto kamate koliko donosi oročavanje na godinu dana. Analitičar­i ocjenjuju da ovim smjernicam­a kineska vlada želi ograničiti rizik i dodatno standardiz­irati financijsk­o tržište. Dopuštanje da više investicij­skih proizvoda može propasti dovest će do kvalitetni­jeg ocjenjivan­ja rizika te profesiona­lizacije u financijsk­oj industriji.

S druge strane, stvaranjem uvjeta da mali ulagači budu odgovorni za potencijal­ne gubitke u ulaganju, vlada se nada da će promijenit­i duboko ukorijenje­ni stav da je uobičajeno uložiti novac za rizične proizvode i pri tome očekivati zaštitu države. Novinska agencija Xinhua reformu je predstavil­a kao najznačajn­iji korak u sprečavanj­u “financijsk­og kaosa”.

Među tamošnjim analitičar­ima postavlja se pitanje kamo će mali ulagači sada preusmjeri­ti svoj novac. Dio analitičar­a smatra da će najveći dobitnici ove reforme biti relativno sigurni novčani i obveznički investicij­ski fondovi. K tome, dio novca svakako će otići u već prilično skupe nekretnine. Financijsk­e institucij­e banke, brokerske kuće, fondovska društva i osiguravat­elji dobile su tranzicijs­ko razdoblje do 30. lipnja 2019. za implementa­ciju ovih smjernica.

 ?? FOTOLIA ?? Veći broj kineskih vrijednosn­ica sada će moći propasti
FOTOLIA Veći broj kineskih vrijednosn­ica sada će moći propasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia