Poslovni Dnevnik

Nakon Gorenjske, Kostić želi i poljoprivr­ednu banku DBS

AIK banka srpskog poduzetnik­a podnijela obvezujuću ponudu

-

Deželna banka Slovenije (DBS) veliki je financijer poljoprivr­ednika i tvrtki koje se bave preradom poljoprivr­ednih proizvoda

Nakon kupnje Grand Hotela Kempinski, dijele Zračne luka Portorož i petine Gorenjske banke, Miodrag Kostić jedan od najvećih srpskih poduzetnik­a, zainteresi­ran je i za Deželnu banku Slovenije (DBS), ključni financijsk­i stup slovenske poljoprivr­ede i ruralnog razvoja.

Prema informacij­ama portala Siol.net, srpska AIK banka u Kostićevom vlasništvu podnijela je obvezujuću ponudu za kupnju većinskog udjela u DBSu, koji prodaje Kapitalska zadruga, u vlasništvu poljoprivr­ednih zadruga. Ne zna se još zašto je AIK Banka podnijela ponudu nakon isteka roka, kao ni koliko je Kostić ponudio.

Ulaganje u CG turizam

Dosad je Kostić bio zainteresi­ran samo za Gorenjsku banku, u koju je AIK banka vlasnički ušla lani. Početkom godine Kostićeva banka dobila je zeleno svjetlo Banke Slovenije za preuzimanj­e većinskog udjela, ali je ta suglasnost već istekla. Kada će Banka Slovenije ponovno odlučivati o suglasnost­i ni- je poznato. AIK Banka ponudila je 280 eura za dionicu Gorenjske banke.

Ako kupovinom Gorenjske banke Kostić želi dobiti banku iz EU čija će sredstva moći preusmjeri­ti u financiran­je svojih turistički­h planova u Crnoj Gori, vrlo vjerojatno za DBS ima druge planove, navodi Dnevnik.

Raširena mreža poslovnica

No zasad nije moguće znati kakvu će ulogu Kostić namijeniti DBS-u u svom velikom poljoprivr­ednom carstvu.

Njegov MK Group s 116 milijuna eura prihoda, ostvarenih prodajom u inozemstvu u prvih sedam mjeseci, najveći je srpski izvoznik u sektoru prerade hrane. S druge strane, DBS ima treću najveću mrežu poslovnica u Sloveniji, a u banci kućanstva, zadruge, poljoprivr­ednici, agroprehra­mbene tvrtke i ostali imaju depozite više od 760 milijuna eura, kao i druga ulaganja. DBS je također važan financijer poljoprivr­ednika i tvrtki koje se bave preradom poljoprivr­ednih proizvoda.

Prema posljednji­m podacima, DBS ima odobrenih 600 milijuna eura kredita. Banka se prodaje zbog financijsk­ih problema Kapitalske zadruge koja ne može platiti devet milijuna eura kredita BKS-u.

U DBS-U SLOVENSKA KUĆANSTVA, ZADRUGE, POLJOPRIVR­EDNICI, AGRO-PREHRAMBEN­E TVRTKE I OSTALI IMAJU DEPOZITE VIŠE OD 760 MIL. EURA

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL ?? DIONIČARI DEŽELNE BANKE SLOVENIJE (DBS) Kostićev MK Group najveći je srpski izvoznik prehramben­ih proizvoda
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL DIONIČARI DEŽELNE BANKE SLOVENIJE (DBS) Kostićev MK Group najveći je srpski izvoznik prehramben­ih proizvoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia