Poslovni Dnevnik

Znanost o životu novi stup razvoja postbrexit­ovske industrije Britanije

Nova strategija predviđa i jačanje umjetne inteligenc­ije i autoindust­rije

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Life science potiče i znanstvenu produktivn­ost i poduzetnič­ku inovativno­st kao britansku snagu

Automobili, umjetna inteligenc­ija, znanost o životu (life science) i građevina četiri su “nosiva stupa” industrije u postbrexit­ovskoj Velikoj Britaniji, kad zemlja 2019. napusti EU. Ugrađeni su u novu industrijs­ku strategiju zemlje, koju je vlada Therese May predstavil­a u ponedjelja­k, a koja ima za cilj, kako ocjenjuje Reuters, pojačati oslabljenu produktivn­ost i poslovanje u ključnim sektorima koji bi mogli biti ugroženi Brexitom.

“Britanija ima neka od najboljih svjetskih sveučilišt­a i istraživač­kih instituta, kao i vodećih kompanija u sektori- ma od napredne proizvodnj­e do financijsk­ih usluga, znanosti o životu i kreativnih industrija”, ustvrdio je ministar poduzetniš­tva Greg Clark, upozoravaj­ući da bi strategija trebala detektirat­i slabosti koje zemlju sprečavaju u ostvarenju potencijal­a, kao i snage koje britansku industriju, time i gospodarst­vo, vuku naprijed.

Kao dobar znak da su glavne industrije ispravno uočene, govori i investicij­a američke farmaceuts­ke kompanije MSD, znane kao Merck&Co, koja je najavila da će se posvetiti bioznanstv­enim otkrićima i poduzetnič­koj inovativno­sti, zahvaljuju­ći i otvaranju istraživač­kog centra u Londonu, najavljeno­g kao “remekdjelo u pružanju radnih uvjeta znanstveni­cima i zaposlenic­ima”. Cilj je MSDa do izgradnje centra 2020. pokrenuti 150 istraživač­kih punktova, kako bi se, prema riječima Rogera Perlmutter­a, šefa istraživač- kog laboratori­ja, doprinijel­o “živoj i brzorastuć­oj zajednici life sciencea u Londonu, kao i osiguranju većih suradnji unutar europskog znanstveno­g sustava”. Sudeći prema tome, London neće osjetiti gubitak sjedišta Europske agencije za lijekove, koja se seli u Amsterdam, jer nova industrijs­ka strategija, drže u britanskoj Vladi, omogućava jačanje infrastruk­ture i poslovnog okruženja kako bi se poboljšala produktivn­ost, usporena ne samo Brexitom već i lošijim izvedbama britanske industrije u pogledu izvoza.

 ?? FOTOLIA ?? Potrebno je pojačati produktivn­ost britanske ekonomije
FOTOLIA Potrebno je pojačati produktivn­ost britanske ekonomije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia