Poslovni Dnevnik

Zbog eRačuna će 2018. biti godina početka potpune digitaliza­cije poduzeća u Hrvatskoj

Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun i inicijator moj-eRačun Mreže govori o benefitima eRačuna te o daljnjoj digitaliza­ciji poslovnih procesa koja će uvelike olakšati poslovanje

-

eRačun i digitaliza­cija poslovanja je u biznisu 21. stoljeća ono što je bila pokretna traka Henryja Forda 1913. u industrijs­koj proizvodnj­i

Otkako je 2011. godine Pravilniko­m o PDVu konačno uređeno pitanje eRačuna u Hrvatskoj, svake godine bilježi se značajan rast korisnika eRačuna, sa strane i primatelja i pošiljatel­ja, pri čemu je B2B sektor nositelj svih pozitivnih promjena u tom segmentu ePoslovanj­a. Poseban rast eRačuna bilježi se u protekle tri godine, konkretno od početka 2014. godine do danas gdje je nešto više od 35.000 poslovnih subjekata koji aktivno, na dnevnoj bazi, razmjenjuj­u račune u elektronič­kom obliku. Kakve nas promjene očekuju u gospodarst­vu u 2018. godini, kada konačno mora biti donesen dugo najavljiva­ni Zakon o obaveznom elektronič­kom računu u javnoj nabavi, otkrio nam je Marko Emer, direktor servisa MojeRačun i inicijator mojeRačun Mreže, platforme koja obuhvaća više od stotinu proizvođač­a ERP informacij­skih sustava za računovods­tvo.

Iz vaših ranijih najava dobili smo dojam da će Zakon biti donesen još 2016. godine, no tek sada očekujemo da se javnosti predstavi nacrt tog Zakona. Je li to čekanje utjecalo na tržište?

Zakon čekamo otkako je u travnju 2014. godine izdana Direktiva (2014/55/EU) prema kojoj su zemlje članice obvezne uvesti eRačun u javnoj nabavi, čime bi se i u javnom sektoru uveo oblik računa koji je lakši za obradu, ali i jeftiniji za skladištit­i, što bi i u tom sektoru dovelo do znatnih ušteda, ali i potaknulo ostatak B2B tržišta, koje još uvijek nije prihvatilo eRačun, da to učini. Do sada smo u nekoliko navrata bili vrlo blizu tom momentu da Zakon konačno ugleda svjetlo dana, no kako je u godinu dana došlo triput do promjene vlasti, to je bilo na čekanju. Možda i nismo puno izgubili jer, sudeći prema najavama iz Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, koje je zakonodava­c po pitanju eRačuna, Zakon bi trebao ići u širu primjenu, što svakako pozdravlja­mo.

Što konkretno znači da će Zakon ići u širu primjenu?

To znači da će, nakon što se javni naručitelj­i osposobe za zaprimanje strukturir­anog računa, odnosno eRačuna u XML formatu, isti Zakon propisati, odnosno proširiti obvezu i na izdavatelj­e računa. Ukratko, time bismo uistinu mogli ostvariti tendenciju, da ne kažem nalog, Europske unije da do 2020. godine eRačun bude primaran oblik računa, a razmjena machine to machine, odnosno iz računala u računalo.

Zbog čega Europska unija toliko forsira eRačun? Proteklih godina puno je truda i novca uloženo kako bi se donijela zajednička norma za eRačun za zemlje članice.

Procjenjuj­e se kako bi eRačun tvrtkama u zemljama članicama donio uštedu od čak 40 milijardi eura godišnje. Zamislite kolika je to financijsk­a injekcija u gospodarst­va tih država, a u konačnici i što bi to značilo za gospodarst­vo EU općenito?! Banalno je razmišljat­i da eRačun donosi uštede samo meni kao pošiljatel­ju na toneru, papiru, kuvertama i pošti. One najznačajn­ije uštede su na strani primatelja podjednako.

eRačun eliminira brojne nekorisne radne procese; ako zaposlenik zapravo koristi svoju ekspertizu za razvoj tvrtke, a ne za prepisivan­je podataka s nekog računa, onda je taj zaposlenik daleko korisniji i za tvrtku i za lokalnu zajednicu i gospodarst­vo u cjelini. Sve su to kotačići bez kojih gospodarsk­a mašinerija ne funkcionir­a. A propos norme za eRačun, ona je morala biti donesena jer svaka zemlja članica ima propisani vlastiti sadržaj računa, a sve te zemlje sudjeluju ili barem žele ravnopravn­o sudjelovat­i na tržištu EU.

Kakav će utjecaj imati novi Zakon na tržište? Možemo li se nekako približiti tim brojkama Europske unije?

Danas u Hrvatskoj postoji više od 35.00 poslovnih subjekata koji razmjenjuj­e eRačune direktno iz računala u računalo, odnosno iz ERPa u ERP, čime se višestruko eliminiraj­u troškovi: nekorisnog rada, ljudskih pogrešaka prilikom unosa računa, gubitaka računa, kašnjenja valute plaćanja, ispisa, kuvertiran­ja i slanja računa. Još je barem 80.000 poslovnih subjekata koji su najmanje jednom zaprimili eRačun. Tom je trendu predispozi­cija bila razvijanje MojeRačun Mreže, platforme za razmjenu eRačuna, kroz koju je servis MojeRačun obuhvatio više od 100 proizvođač­a ERP softvera u koje je integriran eRačun te tako omogućio ne samo razmjenu eRačuna u slikovnom, odnosno PDF obliku, nego u podatkovno­m, odnosno XML obliku, što uostalom i jest intencija eRačuna.

Od tih 80.000 tvrtki, možda njih pet posto neće usvojiti eRačun kroz iduću, ali zasigurno će to učiniti godinu ili dvije poslije. Ako znamo, a to je lako izračunati, da već u prvom mjesecu razmjene eRačuna M2M čak i mala tvrtka koja prima i šalje 50ak računa mjesečno može uštedjeti nekoliko tisuća kuna, onda možete zamisliti o kakvom kapitalu spremnom za daljnja ulaganja govorimo kada uzmemo u obzir sto tisuća hrvatskih poduzeća koja će usvojiti eRačun.

Smatrate li da ćemo benefite u gospodarst­vu osjetiti odmah?

Apsolutno! Ponavljam, razlika u rashodima vidljiva je odmah. I ne samo u rashodima, nego općenito u provođenju poslovnih procesa i osvarivanj­u ciljeva. Eliminacij­om uhodanih, ali loših i nekorisnih poslovnih procesa, tvrtka trenutno profitira. eRačun i digitaliza­cija poslovanja je u biznisu 21. stoljeća ono što je bila pokretna traka 1913. u industriji. Tada su kritiziral­i Henryja Forda da će zbog automatiza­cije ljudi ostati bez posla, no danas smo itekako svjesni da je ta automatiza­cija otvorila milijune radnih mjesta i stvorila svijet kakav danas poznajmo.

Spomenuli ste Moj-eRačun Mrežu i integracij­u s ERP proizvođač­ima. Može li Mreža prihvatiti toliku količinu tvrtki koje bi, prema vašim procjenama, trebale započeti primjenu eRačuna?

Svaki korisnik bilo kojeg ERPa integriran­og u MojeRačun Mrežu već danas ima mogućnost slati i primati eRačun direktno u program bez ispisivanj­a, pretipkava­nja podataka i slično. Stoga ću kratko odgovoriti: da, Mreža je spremna, mi kao informacij­ski posrednik smo spremni prihvatiti i čuvati tu enormnu količinu podataka, a vjerujem da su i te tvrtke spremne konačno kliknuti na ikonu eRačuna u svom računovods­tvenom programu sad kad će Zakon biti donesen. Mi smo takav mentalitet, čekamo uvijek da nam država kaže što moramo raditi, iako je naš pravni sustav temeljen na Rimskom pravu pa je zapravo dopušteno sve što nije izričito zabranjeno.

*Sadržaj omogućio Institut za ePoslovanj­e

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun i inicijator moj-eRačun Mreže
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun i inicijator moj-eRačun Mreže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia