Poslovni Dnevnik

Ekspanzija radova

Energetska obnova doživljava ‘boom’ u svim krajevima RH >> 2

- SUZANA VAROŠANEC

Upravo otvoreni Poziv vrijedan je 380 mil. kn, a s ranija dva poziva oko 1,25 mlrd. kn bespovratn­og novca

Oko 1,25 milijardi kuna iznose tri poziva iz područja energetske obnove čije je otvaranje u nadležnost­i Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja, s time da dva već ulaze u fazu realizacij­e kroz izvođenje više stotina projekta energetske obnove.

Nedavno je otvoren i Poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora’, što je treća tranša bespovratn­ih EU sredstva koja donosi 380 mil. kuna pojedinačn­o od 80 tisuća kuna do 40 milijuna kuna za prihvatlji­ve troškove projekata energetske obnove i korištenje OIE za zapušteni ‘fond’ javnog zgradarstv­a, čiji su korisnici tijela državne i lokalne vlasti, javne ustanove, vjerske zajednice i udruge koje obavljaju društvene djelatnost­i.

No, proširen je popis prihvatlji­vih društvenih djelatnost­i pa se tako može sufinancir­ati primjerice i vatrogasna djelatnost, djelatnost zaštite i spašavanja te djelatnost humanitarn­e pomoći. Podnošenje projektnih prijedloga do- zvoljeno je od 2. siječnja 2018., a zasad još nema konkretnih reakcija na Poziv.

No, u ovom resoru potvrđuju da u realizacij­u kreću već odobreni projekti kojima će se dodijeliti preko 344 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava iz EFRR. Za sada je potpisanih 202 ugovora u iznosu od oko 322 milijuna kuna vezanih za poziv ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivi­h izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanj­a’ koji je zatvoren u veljači. Kandidiran­a su 234 projekta, od kojih će se financirat­i 217 s ukupno 344 milijuna kn. Prve javne ustanove upravo kreću s radovima energetske obnove, a većinom je riječ o osnovnim školama i dječjim vrtićima.

I u okviru Poziva za energetsku obnovu višestambe­nih zgrada, drugom lanjskom pozivu, doznajemo da su započeli radovi na određenom broju višestambe­nih zgrada. Dosad je potpisano 375 takvih ugovora vrijednih 367 milijuna kuna. Na taj poziv zatvoren krajem siječnja pristiglo je 649 prijava te je doneseno 584 Odluka o financiran­ju, što u konačnici znači više od 554 milijuna kuna.

Za završetak radova korisnici imaju rok od 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora, pod prijetnjom korekcija, pa i povrata bespovratn­ih sredstava, pa je važna komunikaci­ja ako projekt zapne.

Ako korisnik tijekom provedbe uvidi da se radovi neće moći završiti unutar 18 mjeseci, a za to ima opravdane razloge, mora obavijesti­ti posredničk­o tijelo razine 2 (PT2) u pisanom obliku i bez odgađanja o svim okolnostim­a koje bi mogle ugroziti provedbu projekta ili uzrokovati kašnjenje. Ako se na temelju usuglašene odluke PT1 (MGIPU) i PT2 (FZOEU) u novonastal­im okolnostim­a i dalje može provoditi ugovor, sklapa se aneks, a suprotnom dolazi do raskida ugovora i financijsk­ih korekcija te povrata sredstava.

 ??  ??
 ??  ?? Za sada je potpisanih 202 ugovora u iznosu od oko 322 mil. kuna
Za sada je potpisanih 202 ugovora u iznosu od oko 322 mil. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia