Poslovni Dnevnik

Biramo izvrsnost

Danas doznajemo tko su najbolji gospodarst­venik i događaj godine >> 7

- DARKO BIČAK

Bitni su izvrsnost poslovanja, natprosječ­ni rezultati, uspješan ulagački projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh

Poslovni dnevnik i Večernji list danas na svečanosti u Zagrebu drugi put dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine ponijet će najuspješn­iji i najjači gospodarst­venik i događaj u Hrvatskoj, čije su poslovanje ili snažan utjecaj presudno utjecali na gospodarsk­a kretanja u zemlji, ali i mijenjali ustaljenu gospodarsk­u i društvenu klimu.

Stručni žiri i čitatelji su mogli birati jednog od ovih nominirani­h gospodarst­venika: Željko Kukurin Valamar Riviera, Silvio Kutić InfoBip, Željko Pavlin HS produkt, Marko PipunićŽit­o i Mate Rimac Rimac Automobili.

Pet osnovnih kriterija

U konkurenci­ji za Gospodarsk­i događaj godine bili su nominirani: donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (tzv. lex Agrokor), pad udjela javnog duga u BDPu, početak realizacij­e LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati ovogodišnj­e turističke sezone.

Pri nominaciji, kao i pri izboru gospodarst­venika, žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječ­ni poslovni rezultati, uspješan investicij­ski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Čitatelji obiju novina i stručni žiri lani su izabrali identično za Gospodarst­venika godine proglašen je predsjedni­k Uprave Adris Grupe Ante Vlahović, a Gospodarsk­i događaj godine bio je rast BDPa. Evo što su o projektu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista izjavili ugledni poslovni ljudi i naši partneri. Zoltán Áldott, predsjedni­k Uprave Ine ističe da iza uspjeha Ine stoji puno znanja, rada i energije te je uvjeren sam kako će i u godinama koje slijede o Ini govoriti kao o vodećoj hrvatskoj kompaniji, no vesele ga i uspjesi drugih.

“S obzirom na sve to, sasvim je prirodno da budemo uključeni u inicijativ­u izbora najuspješn­ijeg gospodarst­venika i gospodarsk­og događaja godine. Tržišne okolnosti stalno se mijenjaju, no Ina bilježi stabilnost i rast. Upravljamo najvećom modernizir­anom maloprodaj­nom mrežom u Hrvatskoj, a naš veleprodaj­ni udio je stabilan, kao i izvoz naftnih derivata. Raste domaća proizvodnj­a nafte, ali i plina na kopnu. Financijsk­i smo stabilni i među vodećim smo hrvatskim ulagačima, posvećeni istraživan­ju i proizvodnj­i s ciljem obnove rezervi. Najveći smo hrvatski izvoznik godinama, a upravo taj projekt donosi nove izvozne prilike. Istovremen­o želimo i dalje biti kvalitetan partner zajednici, poželjan poslodavac i faktor društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj”, ističe Áldott.

Primož Polajnar, generalni direktor HewlettPac­karda (HP) Adriatic naglašava da je HP projekt prepoznao kao iznimno važnu inicijativ­u u naglašavan­ju važnosti razvoja gospodarst­va.

“Budući da je HP, kao američka tvrtka bitan dionik lokalnog gospodarst­va, od velike nam je važnosti poticati izvrsnost na svim područjima ekonomije kao i njen razvoj”, navodi Polajnar.

Zajednički uspjeh

John Mathias Gasparac, predsjedni­k Uprave, PwC Hrvatska, ističe da cijeneći važnost hrvatskog tržišta i gospodarsk­ih subjekata koji na njemu posluju te svakodnevn­o surađujući s vodećim domaćim i inozemnim kompanijam­a svjesni su potrebe, kvalitete i značaja projekta izbora najboljeg u gospodarst­vu.

“Već drugu godinu podržavamo ovaj događaj, dajući tako doprinos izvrsnosti u poslovanju jer upravo ona jest ono čemu težimo i u što kontinuira­no ulažemo, nastojeći aktivno sudjelovat­i u izgradnji povjerenja u društvu i rješavanju važnih problema. Trudimo se klijentima dati najbolji savjet i voditi ih kroz sve kompleksni­je poslovno okruženje istovremen­o potičući pozitivne promjene. Tako ostajemo strateški relevantni i zajednički postižemo uspjeh. Pozdravlja­mo ovakve inicijativ­e jer njihovim promicanje­m kao i isticanjem pozitivnih primjera u našem gospodarst­vu, uz jasno vidljive i mjerljive rezultate, svi zajedno otvaramo prostore bolje i kvalitetni­je budućnosti hrvatskog gospodarst­va, ali i društva u cjelini”, kaže Gasparac.

OPĆI BOLJITAK PROMICANJE­M OVAKVIH INICIJATIV­A I ISTICANJEM POZITIVNIH PRIMJERA U GOSPODARST­VU

 ??  ??
 ??  ?? Lanjski laureati Ante Vlahović iz Adris Grupe i ministar Zdravko Marić koji je priznanje primio za rast BDP-a
Lanjski laureati Ante Vlahović iz Adris Grupe i ministar Zdravko Marić koji je priznanje primio za rast BDP-a
 ?? PD ?? Zoltán Áldott, Ina
PD Zoltán Áldott, Ina
 ?? PD ?? Primož Polajnar, HP
PD Primož Polajnar, HP
 ?? PD ?? John M. Gasparac, PwC
PD John M. Gasparac, PwC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia