Poslovni Dnevnik

Nakon trećeg smanjenja temeljni kapital 81,8 mil. kn

Postupak usvajanja programa restruktur­iranja iz 2016. uspore zbog političkih izbora i preslagiva­nja Vlade

- MARIJA BRNIĆ

Kriza u Agrokoru uklonila je iz vida mnoge druge tvrtke teškoćama, čijim spašavanje­m se država također bavi, pa se tako u javnosti niti ne postavlja pitanje gdje je zapelo restruktur­iranje splitskog Jadroplova i kakva je njegova budućnost. Program restruktur­iranja Vlada je Splićanima još u lipnju 2016. postavila kao uvjet za dobivanje državnog jamstva za 6 milijuna dolara za uzimanje sanacijsko­g kredita kod HBORa, a program financijsk­og restruktur­iranja tvrtka se obvezala izraditi do rujna. Od tada cijeli postupak usvajanja programa usporeno teče, zbog političkih izbora, pa formiranja i preslagiva­nja Vlade, a konačno su ove godine, kako potvrđuju u resornom ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, Jadroplovo­v program pustili u Bruxelles u postupak pred notifikaci­je, te se još uvijek usklađuje s Europskom Komisijom. Odugovlače­nje tog dijela posla nije zaustavilo aktivnosti na pokrivanju akumuliran­ih gubitaka, pa je prije dva mjeseca glavna skupština dioničara u Splitu prihvatila prijedlog uprave za još jedno smanjivanj­e temeljnog kapitala tvrtke.

Ovaj put rezom će se pokriti 98,2 milijuna kuna gubitaka splitskog brodara i temeljni kapital će mu pasti sa 180 na 81,8 milijuna kuna. Bit će to treće smanjenje kapitala u tek nešto više od dvije godine, koji se tom intervalu istopio čak za pola milijarde kuna. Kompanija u 70postotno­m vlasništvu države, međutim, još uvijek pluta u gubicima. Prema financijsk­om izvješću uprave za prva tri tromjesečj­a, u ovoj godini nakupljeno je 29 milijuna kuna gubitaka. Predsjedni­k uprave Branimir Kovačević ipak kaže kako će 2017., premda će biti zaključena s gubitkom, biti i prva, nakon dugo vremena, u kojoj će Jadroplov imati pozitivan EBITDA. Uprava je u listopadu imala još jedan sastanak u Komisiji i raščistili su pojedine otvorene stavke, preuredili program restruktur­iranja, u koji je uneseno i smanjenje temeljnog kapitala, te uskoro slijedi još jedan krug razgovora u Bruxellesu. Na upit na što se odnose korekcije u programu, Kovačević odgovara kako u Komisiji žele dobiti sigurne dokaze o održivosti tvrtke, kako se ona ponovno ne bi našla u teškoćama.

Utvrđuje se i odnos tzv. vlastitog učešća. Privatizac­ija, jasno, i dalje stoji kao put kojim će se ići, no s obzirom na neuspjele dosadašnje pokušaje, neće se, kako kaže, forsirati datum i požurivati s traženjem strateškog partnera.

Prioritet je reprogrami­rati postojeće kreditne obveze i time osigurati financijsk­u stabilnost kompanije, a nakon toga će se, ovisno o stanju na brodarskom tržištu, tempirati pripremu dokapitali­zacije u nešto povoljniji­m uvjetima. Trenutno su cijene vozarina na svjetskoj razini u porastu, što svakako omogućuje tvrtki lakše redovno poslovanje i pripreme za prvu fazu refinancir­anja kreditnih zaduženja, a što se tiče druge faze, privatizac­ije, iznos kojim bi budući dioničari trebali kapitalno osnažiti kompaniju uprava još ne iznosi.

To će, kažu, odrediti ponajprije tržište i budući planovi koje se još usklađuje s Komisijom. Standardno je, naime, da tvrtke koje prolaze sliče procese, dobivaju određene kompenzaci­jske mjere. Konačno određenje Komisije o programu očekuje se u prvim mjesecima iduće godine, a izdavanje novih dionica nastojat će se također provesti u sljedećoj godini.

Kovačević, na upit zašto se tako sporo odvija odobravanj­e programa restruktur­iranja u Bruxellesu kaže kako se zapravo radi o uobičajeno­j dinamici. Podsjeća kako se i na programima restruktur­iranja velikih brodogradi­lišta dugo pregovaral­o, a ni programi za druge tvrtke, primjerice za Petrokemij­u, ne usuglašava­ju se ništa brže.

Osim toga i za Komisiju je to relativno novo područje, jer se u brodarskom sektoru nisu dosad bavili potporama restruktur­iranju tvrtkama. Kakav bi, pak, interes investitor­a mogao biti kada se pojavi poziv za ulaganje u Jadroplov? Domaći brodari dosad su slovili kao najveći lovci na splitskoga, no na dosadašnji­m privatizac­ijskim natječajim­a nisu se iskazali. Kao ozbiljan ponuđač pojavio se tek splitski brodogradi­telj Brodosplit, ali se zbog njegove uvjetovane ponude država nije odlučila prihvatiti ju.

Postupkom pojednosta­vljenog smanjenja temeljnog kapitala srezana je nominalna cijena dionice na 50 kuna, što bi trebalo biti mamac za ulagače u Jadroplov uoči buduće javne ponude novih dionica. U vrijeme ranijih pokušaja privatizac­ije njezina je nominalna vrijednost bila je 360 kuna, a potom 210, pa 110 kuna. Od kupaca se tražilo uz visoke iznose za dionički paket i unošenje najmanje 100 milijuna kuna u roku od šest mjeseci. Istodobno je i situacija na svjetskom tržištu transporta rasutih tereta bila nepovoljna.

Posebno lošom uprava naglašava prošlu godinu, kada je su prvim mjesecima cijene vozarina dosegle su povijesno niske razine. Situacija s vozarinama u ovoj godini bolja za 50 posto u odnosu na lani, a bilježi se i rast međunarodn­e trgovine rasutim teretima od 4 posto.

Premda još životari, Jadroplovu je 2017., , u kojoj bilježi inače 70. godina rada, bolja je nego prethodna godina u kojoj je zbog teškoća s likvidnošć­u imao i blokiran račun i bio je na nepopularn­oj listi neisplatit­elja plaća svojim zaposlenic­ima.

 ??  ??
 ?? PD ?? Branimir Kovačević, predsjedni­k uprave Jadroplova
PD Branimir Kovačević, predsjedni­k uprave Jadroplova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia