Poslovni Dnevnik

Amazon traži pravi ‘recept’ za ulaz u trgovinu lijekovima

Neosvojeno područje Pregovara se s farmaceuti­ma oko distribuci­je i prodaje

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Neosvojeno područje Pregovara se s farmaceuti­ma oko distribuci­je i prodaje

Internetsk­i trgovac vodio je razgovore s Mylanom i Sandozom, ali još nisu posve jasni konkretni planovi kompanije

Najveći internetsk­i trgovac Amazon prodaje “sve živo”, ali u asortimanu od “igle od lokomotive” ipak mu nedostaju lijekovi. No, kompanija Jeffa Bezosa, koja je lani utržila 136 milijardi dolara, nalazi se, piše CNBC, u razgovorim­a, sad već i ozbiljnima, s proizvođač­ima generičkih lijekova, o mogućem ulasku u farmaceuts­ko područje.

Na drugoj strani stola su ugledni farmaceuti poput Mylana i Sandoza (dio Novartisa), a unatoč tome što se sastanci vode na visokoj razini top menadžera, upućeni tvrde da još donekle nije jasno koja bi bila uloga diva etrgovine i kakvi su mu konkretni planovi. Informacij­a je malo, a ni šefovi tvrtki Pfizer i Allergan, koji su već ranije bili spominjani u kontekstu suradnje s Amarekao zonom, kazali su da bi im bila izazovna, ne rekavši, međutim, da je bilo službenih razgovora. Poznato je da bi Amazon dugoročno htio biti značajan igrač u nabavci i distribuci­ji lijekova, u Americi vrlo lukrativno­m tržištu na kojem “kolo vode” ljekarnici­drogerije McKesson, Amerisourc­eBergen i Cardinal.

Kontakti s Amazonom su, međutim, već malko nekima pomogli pa su tako, primjerice, dionice Mylana u četvrtak popodne dobile 2,5 posto na vrijednost­i. Čelnik Sandoza Peter Goldschmid­t na jednom biofarmace­utskom skupu priznao je da se razgovaral­o da Amazon nastupi kao veletrgova­c lijekovima. To, pak, podrazumij­eva dvije varijante ili B2B odnos (poslovnopo­slovno) ili klasičnu prodaju generičkih lijekova potrošačim­a.

“No, ne očekujemo da će Amazon u tome imati velik utjecaj”, poručuju iz Sandoza. Slično misli i Stefano Pessina, šef tvrtke Walgreens Boots Alliance, tvrdeći da su regulatorn­e prepreke previsoke za Amazonov proboj na dosad neosvojeni teren. “Vjerujem da neće ući u industriju koja je toliko složena kao naša i vjerujem da će svoju tehnologij­u upotrijebi­ti na drugačiji način”, misli Pessina. Jedan neimenovan­i izvor, s druge strane, smatra da će Amazon u opskrbnom lancu lijekova ometati prostor ljekarnici­ma te da generičari zbog toga žele s njim uspostavit­i odnose koji će se realizirat­i u 2018.

DVIJE SU VARIJANTE - ILI B2B ODNOS ILI KLASIČNA PRODAJA LIJEKOVA, NO NEKI U LJEKARNIČK­OM BIZNISU DRŽE DA SE AMAZON NEĆE USUDITI UĆI U TOLIKO ‘KOMPLICIRA­NU’ INDUSTRIJU

 ?? REUTERS ?? Lani je Amazon ostvario prihod od 136 milijardi dolara od prodaje
REUTERS Lani je Amazon ostvario prihod od 136 milijardi dolara od prodaje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia