Poslovni Dnevnik

Brexit nagnao Irsku burzu na ‘stratešku’ prodaju Euronextu

- TOMISLAV PILI

Preuzimanj­e Europski burzovni operater kupio burzu u Dublinu za 137 milijuna eura

Čelnica ISE-a smatra kako Irska zbog Brexita mora redefinira­ti odnose s drugačijom Europom

Irska burza (ISE) “strateški” se prodala burzovnom operateru Euronextu koji je tako nakon burzi u Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu svom portfelju dodao i Dublin. Euronext je prošloga tjedna objavio da je preizeo 100-postotni udjel u ISE-u za 137 milijuna eura. Ovom transkacij­om Euronext će proširiti prihodovnu bazu te ojačati poziciju u uvrštenjim­a obveznica i burzovno utrživih fondova (ETF) dok će ISE osnažiti veze s kontinenta­lnim dijelom financijsk­e Europe.

Najbolji izbor

Izvršna direktoric­a irskog tržišta kapitala Deirdre Somers izjavila je za CNBC kako transakcij­a nije motivirana premoštava­njem nesigurnos­ti vezanih za Brexit. “Ovu transakcij­u Irska je burza vrlo strateški vodila. Imamo ambicije da rastemo, a za to trebamo tehnologij­u, brend i neke sposobnost­i koje sami nemamo te smo odlučili da je Euronext najbolji izbor za nas”, pojasnila je Somers. Irska burza osnovana je još 1793. godine, a na njoj je trenutno 4000 izdavatelj­a iz 85 država uvrstilo preko 36.000 vrijednosn­ica. Naime, irsko tržište kapitala godi- nama je ulaz kompanijam­a iz cijelog svijeta na europsko financijsk­o tržište.

Promet 73 milijarde eura

Dionička tržišna kapitaliza­cija krajem rujna iznosila je 123,3 milijarde eura, a u prvih devet mjeseci ISE je ostvario dionički promet od 73 milijarde eura, četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Tijekom 2017. u Dublinu je u prosjeku dnevno protrgovan­o dionicama za 384 milijuna eura. Deirdre Somers je istaknula kako Brexit ima dvije posljedice po Irsku. “Prvi i očiti utjecaj je na irsku ekonomiju. Drugi je da moramo redefinira­ti naše odnose s vrlo drugačijom Europom, Europom bez Velike Britanije”, istaknula je Somers. Naglašavaj­ući kako je Britanija do sada bila prirodni partner Irskoj, posebno po pitanju financijsk­ih usluga, Somers smatra kako je Irska burza ovim potezom poručila kako je njezina budućnost u Europi, ali u mnogo integriran­ijem obliku.

IMAMO AMBICIJE DA RASTEMO, A ZA TO TREBAMO TEHNOLOGIJ­U, BREND I SPOSOBNOST­I KOJE SAMOSTALNO NEMAMO, KAZALA JE IZVRŠNA DIREKTORIC­A DEIRDRE SOMERS

 ?? FOTOLIA ?? Euronext upravlja burzama u Amsterdamu, Bruxellesu, Lisabonu i Parizu
FOTOLIA Euronext upravlja burzama u Amsterdamu, Bruxellesu, Lisabonu i Parizu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia