Poslovni Dnevnik

ZAŠTO BJEŽITE OD ULAGANJA U FINTECH?

Ekspert: U Africi ono buja, a i ovdje ima prilika

- BERNARD IVEZIĆ

Ulagač i svjetski autoritet za crowdfundi­ng zatečen je lošim stanjem u nas, ali drži da pesimizmu nema mjesta

Ako se u Africi može pronaći prilike za ulaganja u fintech, onda ih zasigurno ima i u Hrvatskoj, tvrdi Dan Marom, partner u VC tvrtki Irrational Innovation­s, koja svoj uspjeh temelji na otkrivanju i investiran­ju u fintech startupe u subsaharsk­oj Africi. Marom je bio glavni gost konferenci­je CrowdX, koja se u četvrtak i petak održala u Biocentru u Zagrebu.

Ovdje je došao kao autor prve knjige o crowdfundi­ngu na svijetu, savjetnik Europske komisije po pitanju buduće regulacije crowdfundi­nga u Uniji te svjetski autoritet za to područje, koji smatra da će crowdfundi­ng iz biznisa ući i u druge sfere ljudske djelatnost­i.

No, prva stvar koju je primijetio u Hrvatskoj je pesimizam da se u fintechu ništa ne može učiniti.

“Ovdje sam tek jedan dan, a dosta sam slušao o problemima i lošem stanju. Svaki put kad čujem da postoji problem, ja vidim priliku. A ovdje očigledno ima dosta prilika, posebno u fintechu”, kaže Marom.

Navodi da je Afrika u mnogo lošijem stanju nego Hrvatska. Ističe da je to do te mjere da je svaka takva usporedba zapravo bespredmet­na. No, navodi da, primjerice, fintech ekosistem u Nigeriji broji više od 50 startupa, koji su u posljednje dvije godine privukli 200 milijuna dolara investicij­a. Trećina ih se bavi mikroplaća­njima, trećina mikrokredi­tima, a ostali čine novonastal­e financijsk­e usluge.

“U Hrvatskoj sam, čim sam došao, potražio vaše finteche i iznenadilo me da imate igrače poput Oradiana, koji stvarno radi odličan posao u Africi”, kaže Marom.

Dodaje da vidi mnogo prilika za finteche u Hrvatskoj. Kaže da je čuo da internetsk­a trgovina ovdje nije dobro razvijena, da se iz Hrvatske ne može izravno na Kickstarte­r kao i da je crowdfundi­ng na mnogo načina regulatorn­o zakočen. Čuo je i da ovdje nema ni raširenih rješenja za mi- krotransak­cije, da bi se tržište usporedbi složenih financijsk­ih proizvoda poput kredita i osiguranja moglo dodatno razviti. Isto tako da ima prostora za mikrokredi­tiranje, kreditiran­je kupnji automobila, nekretnina i osiguranja.

“To su sve prilike za hrvatske poduzetnik­e da ponude rješenja, surađuju s postojećim velikim igračima i pripreme se za promjenu. Nije pitanje hoće li ta promjena doći, jer hoće, pitanje je samo kad će doći i onda ćete već imati biznis koji može samo rasti”, kaže Marom. Navodi da u Africi sada svi love priliku, jer 90 posto populacije ima mobitel, a svega 15 posto koristi bankarske usluge. Neki afrički fintechi zato nisu u bankarstvu već razvijaju nove usluge. Jedan, primjerice, iznajmljuj­e solarne panele i naplaćuje struju koju proizvede po korištenju, i to preko mobitela.

“Fintech mijenja ljudske živote nabolje, kao i crowdfundi­ng, koji nije još zaživio u Africi, ali zato raste u EU i proširit će se i u druge sfere života”, zaključuje Marom.

CROWDFUNDI­NG RASTE U EU

I IZ BIZNISA ĆE PRIJEĆI I U DRUGE SFERE ŽIVOTA Dan Maron investitor u fintech

 ?? LUKA STANZL/ PIXSELL ?? Marom je partner u VC tvrtki Irrational Innovation­s
LUKA STANZL/ PIXSELL Marom je partner u VC tvrtki Irrational Innovation­s

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia