Poslovni Dnevnik

Industrijs­ka proizvodnj­a porasla 4,3 posto godišnje

Šarolika slika Najnovije brojke potvrđuju trend rasta započetog 2015., a skok prehramben­e industrije u listopadu posljedica je priprema za predstojeć­e blagdane

-

Najnovije brojke državnih statističa­ra otkrivaju ubrzanje rasta industrijs­ke proizvodnj­e. U listopadu je, u odnosu na rujan, obujam porastao 2,7 posto, dok je na godišnjoj razini, prema kalendarsk­i prilagođen­im indeksima, rast bio 4,3 posto. Time se potvrđuje kontinuira­ni oporavak industrijs­ke proizvodnj­e koji traje od početka 2015., ocjenjuju analitičar­i Raiffeisen banke.

Glavninu doprinosa industrijs­koj proizvodnj­i u listopadu je dala prerađivač­ka industrija što ne čudu budući da je njezin udio u ukupnoj proizvodnj­i 80 posto. Dvoznamenk­asti rast zabilježen je kod proizvodnj­e prehramben­ih proizvoda (16,3%) te pića (14,6%) uoči pripreme za predstojeć­e blagdane. Snažan rast od 27,1 posto zabilježen je u proizvodnj­i koksa i rafinirani­h naftnih proizvoda odražavaju­ći vjerojatnu činjenicu da je Sisačka rafinerija u listopadu bila u pogonu.

No, istovremen­i pad od 22,6 posto u proizvodnj­i kemikalija i kemijskih proizvoda, mogao bi se povezati s nastavkom trenda smanjenja prerade kutinske Petrokemij­e koja je upravo u procesu dokapitali­zacije. Zanimljivo je primijetit­i da je brodogradn­ja, inače glavnina kategorije pro- izvodnje ostalih prijevozni­h sredstava, u deset mjeseci na godišnjoj razini porasla za gotovo trećinu. Ta brojka otkriva svojevrsni paradoks domaće brodogradn­je; dok raste obujam proizvodnj­e na krilima ranijih narudžbi, financijsk­i pokazatelj­i su u padu budući da je cijena čelika na svjetskim tržištima u zadnjih godinu dana porasla oko 40 posto.

U RBA do kraja godine očekuju nastavak rasta industrijs­ke proizvodnj­e potpomognu­t inozemnom, ali i domaćom potražnjom od oko 2,5 posto.

GLAVNINA KATEGORIJE PROIZVODNJ­E OSTALIH PRIJEVOZNI­H SREDSTAVA, BRODOGRADN­JA, PORASLA JE U DESET MJESECI ZA GOTOVO TREĆINU NA GODIŠNJOJ RAZINI

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Do kraja godine očekuje se nastavak rasta industrijs­ke proizvodnj­e
IVO ČAGALJ/PIXSELL Do kraja godine očekuje se nastavak rasta industrijs­ke proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia