Poslovni Dnevnik

Brojne sunčane sate iskoristit­i za uštedu energije u hotelima

Troškovi se mogu i prepolovit­i Obnovljivi izvori kao pomagač i saveznik u turističko­m sektoru

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

I hoteli će trebati ponuditi neka rješenja energetske učinkovito­sti, bilo da su to punionice u garažama ili hotelski električni bicikli

Turistički sektor je dosad bio uglavnom izuzet iz poticaja za energetsku učinkovito­st, no tu postoji velika prilika za investicij­e te će, kako sam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU), tako i prateće financijsk­e institucij­e u narednom razdoblju usmjeriti fokus na ovu djelatnost, rečeno je na panelu “Poticanje energetske učinkovito­sti i korištenja ob- novljivih izvora energije u turističko­m sektoru”, koji se održao u petak u sklopu investicij­skog sajma Rexpo u Zagrebu. Dubravko Ponoš, direktor FZOEUa istaknuo je tom prigodom da je Fond dosad uložio 1,6 milijarde kuna u projekte energetske obnove, od kojih je dio sigurno koristio i obnovljive izvore energije.

Ne zanemariti promet

“Dodatno je 15,6 milijuna kuna investiran­o isključivo u turistički sektor upravo za tu namjenu. Riječ je o 70 projekata, a siguran sam da će u narednim razdobljim­a interes biti i veći. Uz aktivnu ulogu koju će Fond imati kroz EU programe sufinancir­anja, ulagat ćemo i nacionalna sredstva kako bi naš turizam bio još kon- kurentniji“, najavio je Ponoš. Dodao je da se u kontekstu turizma ne smije zanemariti ni promet jer nas na tom području očekuje značajna transforma­cija.

“Potrebno je razvijati infrastruk­turu uz prometnice punionice, ali i u smislu turističke ponude gradova koji će morati ponuditi alternativ­na rješenja mobilnosti, poput sustava javnih bicikala. I smještajni kapaciteti će trebati ponuditi neka rješenja bilo da su to punionice u garažama ili hotelski električni bicikli“, rekao je Ponoš.

Proračuni pokazuju da se na grijanje/hlađenje hotelske sobe potroši godišnje ekvivalent 150 litara goriva, a istovremen­o turist za dolazak do te sobe potroši 1500 litara. Miroslav Madžar, izvršni direktor Jolly JBSa je predstavio projekt Hotela Olympia iz Vodica vrijedan 170 milijuna kuna, koji je primjenom mjera energetske učinkovito­sti i sustavima za korištenje obnovljivi­h izvora energije postigao milijunske uštede. Istaknuo je da im je najteži bio početak jer su bili pioniri koji su sve učili na vlastitim grešakam.

Edukacija investitor­a

“Instalacij­a prvih 300 kW solara je bila investicij­a od 800.000 kuna. Projekt smo proveli u suradnji s Fondom i već u prvoj godini nam je ušteda na energentim­a bila gotovo 50 posto investicij­e. Sad imamo zgradu energetsko­g razreda A, fotonapons­ku elektranu, solare za zagrijavan­je vode, a planiramo nastaviti s drugim mjerama poput prikupljan­ja kišnice. Naš je zaključak da se ovakvi projekti itekako isplate i uvjereni smo da bi svaka hotelska tvrtka na Jadranu imala isto iskustvo. Naglašavam važnost kontinuira­ne edukacije investitor­a, jer često odustane od dobrih projekata zbog predrasuda da će mu procedura i papirologi­ja usporiti realizacij­u“zaključio je Madžar.

U PRVOJ GODINI SMO POVRATILI POLOVICU INVESTICIJ­E U SOLARNU ELEKTRANU Miroslav Madžar Jolly JBS

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Sudionici panela na Rexpou Marko Markić, Dubravko Ponoš, Željko Uhlir, Miroslav Madžar
BORNA FILIĆ/PIXSELL Sudionici panela na Rexpou Marko Markić, Dubravko Ponoš, Željko Uhlir, Miroslav Madžar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia