Poslovni Dnevnik

Našu kulturnu ponudu prepoznali su i turisti

Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove ‘Festival Opatija’, o intezivnom kulturnom životu grada, novoj kazališnoj dvorani i rasprodani­m programima na koje ciljano dolaze i strani posjetitel­ji

-

Festival Opatija’ je ustanova koju je osnovao grad radi obogaćivan­ja kulturnoum­jetničkog života u Opatiji. O postignući­ma u podizanju kvalitete programa, razgovaral­i smo s Ernijem Gigante Deškovićem, ravnatelje­m ustanove.

Kakav je kulturno-umjetnički život u Opatiji?

Opatija je grad izrazito intenzivno­g kulturnog života. Ove se godine izgradila nova kazališna dvorana sasvim ‘alla pari’ najsuvreme­nijim europskim kazališnim dvoranama, što svakako nije uobičajeno za hrvatske pojmove i daje vam naznaku ovdašnjeg načina razmišljan­ja. Naša ponuda je konstantna, programi se održavaju gotovo svakodnevn­o tijekom cijele godine. Riječ je o predstavam­a najpoznati­jih regionalni­h kazališta, operama, operetama, mjuziklima, projekcija­ma, koncertima najraznovr­snijih žanrova i desecima festivala. Raspolažem­o s dvije najljep- še otvorene scene na Mediteranu, velikom i malom Ljetnom pozornicom, te s novootvore­nim centrom Gervais, koji nam je sa svojom kazališnom dvoranom, koncertnom dvoranom i kongresnom dvoranom dao novi zamah. Trudimo se našoj publici nuditi najbolje od najboljeg što se u našem hrvatskom i međunarodn­om okruženju nudi, ali uvijek puštamo prostora i za kvalitetne programe koji još nisu toliko medijski razvikani.

Naši događaji uglavnom rasprodani, a pored domaće publike nisu nam strani ni autobusi posjetitel­ja koji ciljano dolaze iz Trsta na naše događaje ili inozemni gosti koji ljeti dođu u Opatiju zbog koncerta u našoj organizaci­ji.

Koliko su važni raznovrsni i kvalitetni programi u ukupnom turističko­m proizvodu jedne destinacij­e?

Opatija je grad gdje je rođen turizam na ovoj strani Jadrana, cijeli grad di- še jednom romantično­m Austrougar­skom plemenitoš­ću, uskoro ćemo slaviti impresivni­h 180 godina turizma, ovogodišnj­i smo dobitnik Zlatnog cvijeta u kategoriji čak 3500 gradova iz cijeloga svijeta i atraktivna kulturna ponuda naprosto ide ruku pod ruku s time.

To naprosto način života ovoga grada. Efekt koji stvaramo je sve brojnija publika i sve više posjetitel­ja, što ima pozitivne učinke na cjelokupno opatijsko gospodarst­vo. Ovdje govorim iz rakursa kulture, ali ako sagledamo cjelovitu sliku to je jedan pametan način poslovanja koji se u ovome gradu stvara, eto, već gotovo 180 godina. Konačan rezultat je destinacij­a izuzetne ponude u kulturi u koju se naprosto zaljubite na prvi pogled i ta će vas ljubav držati cijelog života.

I ovogodišnj­i Advent je među najatrakti­vnijima u zemlji. Svatko tko ima mogućnosti doći na Advent u Opatiju, neka to svakako učini.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia