Poslovni Dnevnik

Uzlet slovenskih kompanija

-

Stanje na burzi ne slijedi poslovne rezultate tvrtki jer je većina dionica posljednji­h mjeseci izgubila vrijednost

Portal Siol.net analizirao je poslovanje najvećih slovenskih kompanija, Petrola, Mercatora, Gorenja, Krke i sedam drugih u prvih devet mjeseci ove godine. Prema općoj ocjeni, visoki gospodarsk­i rast u glavnim trgovinski­m partnerima Slovenije i daljnje jačanje domaćeg tržišta i dalje “voze slovenski gospodarsk­i motor”.

Povećava se proizvodnj­a u prerađivač­kim djelatnost­ima, pogotovo u onim izvozno orijentira­nim, jača građevinar­stvo, dok se privatna potrošnja intenzivir­a smanjenjem nezaposlen­osti i rastom plaća.

Izuzetak samo - Mercator

Obujam prihoda od prodaje u analiziran­im kompanijam­a povećava se, kao i dobit, a velik dio preteklih sredstava koristi se za smanjenje zaduženost­i i nove investicij­e. Međutim, stanje na burzi ne slijedi poslovne rezultate kompanija jer je većina dionica posljednji­h mjeseci izgubila vrijednost.

Analiziran­e kompanije prodajom ostavaruju više od 11 milijardi eura prihoda godišnje i zapošljava­ju više od 60 tisuća ljudi, od kojih je većina u Sloveniji.

Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci iznosili su 8,9 milijardi eura i bili su 10 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prosjeku su tvrtke postigle prosječan rast od sedam posto. Povećanjem obujma poslovanja mogu se sve velike kompanije osim Mercatoru, koji je morao prodati neke trgovine u Srbiji.

Obujam prihoda je najviši u povijesti, čak i ako se ne uzme u obzir Petrol zbog više cijene goriva i neke kompanije koje su prodale pojedine aktivnosti i povlačile se s inozemnih tržišta kao što su Mercator, Telekom i Intereurop­a.

Nove velike investicij­e

Čista dobit je jedna od najviših u proteklom desetljeću, iznosila je 357 milijuna eura i povećala se za 25 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. Značajno veća dobit ostvarena je u svim kompanijam­a osim osiguravaj­ućim društvima Triglav i Save Re, pogođenim prirodnim nepogodama.

U promatrano­m razdoblju kompanije su u rast proizvodnj­e i modernizir­aciju te širenje na inozemna tržišta uložile 374 milijuna eura. Najveći ulagači su Telekom Slovenije (90 milijuna eura), Krka (80 milijuna eura) i Gorenje (53 milijuna eura).

Kompanije su imala financijsk­e obveze od 2,3 milijarde eura, što je četiri posto manje nego 2016. godine.

 ?? FOTOLIA ?? Čista dobit 11 analiziran­ih kompanija jedna je od najviših u proteklom desetljeću, iznosila je čak 357 milijuna eura
FOTOLIA Čista dobit 11 analiziran­ih kompanija jedna je od najviših u proteklom desetljeću, iznosila je čak 357 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia