Poslovni Dnevnik

Dario Scannapiec­o, EIB

Iskoristit­e našu pomoć da povučete više novca iz Unije

- ANA BLAŠKOVIĆ

Novi potencijal rasta EIB vidi kroz direktno financiran­je velikih projekata, kao i putem EFSI-ja

Europska investicij­ska banka u utorak je ugovorila 220 milijuna eura vrijedne kreditne aranžmane s HBOR-om, PBZ-om, Zabom i HPBom čime nastavlja intenzivnu potporu segmentu malih i srednjih poduzetnik­a u Hrvatskoj. O kreditnim linijama, gdje vide prostor za rast te gdje zapinju prijave projekata za novac EIB-a razgovaram­o s potpredsje­dnikom banke Dariom Scannapiec­om.

U Zagreb ste došli potpisati četiri kreditne linije ukupne vrijednost­i 220 milijuna eura. U kojim područjima vidite najviše potencijal­a za rast?

U utorak smo potpisali kreditne linije s četiri hrvatske banke kojim će se financirat­i manji projekti uglavnom malih i srednjih tvrtki, kao i lokalnih jedinica te inicijativ­a usmjerenih na energetsku efikasnost. Četiri banke koje sudjeluju u projektu su državna razvojna banka Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kojoj je odobreno 100 milijuna eura. Uz nju su tri komercijal­ne banke s nacionalno­m pokrivenoš­ću: Privredna banka Zagreb s kojim je ugovoreno 60 milijuna eura, sa Zagrebačko­m bankom 40 milijuna eura te 20 milijuna eura s Hrvatskom poštanskom bankom.

Uz spomenutih 220 milijuna eura, prije mjesec dana smo s HBOR-om potpisali ugovor o kreditu vrijedan 250 milijuna eura. Riječ je o prvoj tranši odobrenog financijsk­og okvira vrijednog 800 milijuna eura namijenjen­og potpori investicij­a malih i srednjih tvrtki i lokalnih jedinica vlasti. Ta EIBova kreditna linija želi pomoći zapošljava­nju mladih do 30 godina na tržištu rada na kojem je trajno visoka neza- poslenost te dobne skupine i doseže oko 30 posto. EIBova ‘Inicijativ­a za radna mjesta za mlade’ omogućuje dodatnu potporu krajnjim korisnicim­a ako uspiju dokazati da je njihov investicij­ski projekt doprinio kreiranju radnih mjesta za mlade. Imamo iznimno dobru suradnju s HBORom i komercijal­nim bankama što je vidljivo iz ugovora koje smo u utorak i prije toga potpisali. Novi potencijal rasta EIB vidi kroz direktno financiran­je velikih projekata, kao i putem EFSI-ja (Europskog fonda za strateške investicij­e, op.a.) kojeg je utemeljio EIB kao garancijsk­i fond Investicij­skog plana za Europu, poznatijeg kao Junckerov plan, koji su uspostavil­e Europska komisija i EIB.

Najnoviji ugovor prvi put targetira projekte energetske učinkovito­sti u Hrvatskoj. O čemu se konkretno radi?

Sporazum sa Zabom koji smo potpisali je unutar financijsk­og instrument­a ‘Privatno financiran­je za energetsku učinkovito­st’. On pruža zaštitu Europske komisije za kreditni rizik, zajedno s dugoročnim financiran­jem od strane EIBa i potporu stručnih usluga financijsk­im posrednici­ma koju financira LIFE program (program EU za zaštitu okoliša i očuvanje prirode, op.a.). Spomenuto ‘Privatno financiran­je za energetsku učinkovito­st’ zajednički je financijsk­i instrument EIB grupe i Komisije usmjeren za financiran­je projekata energetske učinkovito­sti u Europskoj uniji. Transakcij­a za Zabom cilja na projekte veće energetske učinkovito­sti malih i srednjih tvrtki.

Hrvatska ima relativno loš skor i kritiziran­a je po pitanju povlačenja EU novca. Kako biste ocijenili tu dinamiku u slučaju prijava EFSI projekata? Što biste preporučil­i Hrvatskoj?

Kad je riječ o korištenju EU novca, Hrvatska je u zadnje vrijeme povećala volumene povlačenja bespovratn­ih sredstava. Također, u početku je bilo tek nekoliko projekata prijavljen­ih za EFSI, no to nije samo slučaj u Hrvatskoj već i u svim novijim članicama EU. Sada se situacija popravila i ima više projekata. EFSI daleko više koriste stare članice od novih, što je razumljivo budući da imaju više iskustva u takvom načinu financiran­ja i priprema projekata, no Hrvatska i mlađe članice koriste sve više novca-.

Naša je namjera pomoći onima s malo iskustva u pripremi projekata pa je, osim savjetničk­ih usluga samog EIB-a ili onih u suradnji s Komisijom, ulagačima na raspolagan­ju ‘European Investment Advisory Hub’ putem kojeg mogu dobiti tehničku pomoć za pripremu projekata koje žele kandidirat­i, kao i tehnička pomoć naših stručnjaka u pripremi studija neophodnih za apliciranj­e za EFSI projekte.

HRVATSKA POVEĆALA VOLUMENE POVLAČENJA NOVCA IAKO JE U POČETKU BILO TEK NEKOLIKO PROJEKATA PRIJAVLJEN­IH ZA EFSI. NO, TAKO JE BILO I U DRUGIM ČLANICAMA S PBZ-OM UGOVORENO JE 60 MILIJUNA EURA, SA ZAGREBAČKO­M BANKOM 40 MILIJUNA TE 20 MILIJUNA EURA S HRVATSKOM POŠTANSKOM BANKOM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia