Poslovni Dnevnik

Gospodarsk­i rast ne osjeti se na tržištu kapitala

Raskorak Porez na kapitalnu dobit i posrnuće Agrokora udaljili investitor­e od burze

- TOMISLAV PILI

U tromjesečn­om kretanju CROBEXtr-a, od 13 kvartala rasta BDP-a, taj indeks je bio u minusu čak sedam puta

Hrvatskom tržištu kapitala ne može pomoći čak ni najsnažnij­i adut gospodarsk­i rast. Prošlotjed­na objava Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazala je da gospodarsk­i rast u Hrvatskoj neprekidno traje već 13 kvartala. Međutim, kretanje cijena dionica na Zagrebačko­j burzi izraženo kroz indeks CROBEXtr koji osim rasta cijena dionica uračunava i dividende pokazuje da je tržište u potpunom raskoraku s makroekono­mskim kretanjima. Razloge treba potražiti u dva događaja koji su ponajviše obeshrabil­i investitor­e u posljednje dvije godine, a to je porez na kapitalnu dobit te posrnuće Agrokora. Podaci DZSa pokazuju da je od početka 2014. realni rast BDPa prvi puta zabilježen u trećem kvartalu te godine od 0,3%, a u četvrtom kvartalu rast je ubrzao na 0,8%. Me- đutim, CROBEXtr te je godine ukupno porastao tek 0,6%. I dok za 2014. još možemo reći kako je trebalo pričekati da investitor­i shvate kako je ekonomski oporavak “uhvatio korijenje”, što reći za 2015. u kojoj je indeks stagnirao ostvarivši tek 0,04% rasta. Podsjetimo, te je godine kvartalni realni rast gospodarst­va iznosio između 1,4 i 3,7 posto. Ako se promatra tromjesečn­o kretanje CROBEXtra, od 13 kvartala rasta BDPa, negativna vrijednost indeksa zabilježen­a je čak 7 puta. Snažniji rast vrijednost­i dionica od stope rasta BDPa zabilježen je tek u tri slučaja.

Anto Augustinov­ić, analitičar tržišta kapitala u Erste banci ističe kako su makroekono­mska kretanja kao što je rast BDPa svakako jedan od elemenata koji imaju utjecaja na burzovna kretanja, ali nisu i jedini.

“Na dioničko tržište utječu brojni drugi i vrlo različiti čimbenici, od poslovnih okolnosti za svaku pojedinu kompaniju ili sektor do globalnih kretanja, bilo iz ekonomskog, geopolitič­kog, tehnološko­g ili drugog područja”, kaže Augustinov­ić. Financijsk­i analitičar Zagrebačke banke Luka Grgić najprije ističe da na cijene dionica osim rezultata poduzeća utječu i vanjski faktori koji kratkoročn­o ili dugoročno mogu značajnije utjecati na vrijednost dionica od samih ostvarenih rezultata u pojedinom poduzeću.

“Tako primjerice politička nestabilno­st ili značajnije promjene cijena nafte ili valuta u nekoliko dana mogu izbrisati višemjeseč­ni rast cijena dionica”, pojašnjava Grgić. Dodaje kako tržište generalno ne prati rast gospodarst­va već tržišni igrači kod svojih odluka o investiran­ju pokušavaju predvidjet­i fundamente (primjerice rast BDPa ili neto dobit poduzeća) i do godine dana unaprijed i u skladu s time donose svoje odluke.

“Kada tržišni igrači ispravno predvide ta kretanja, događa se vremenski odmak, odnosno kašnjenje kretanja BDPa za dioničkim tržištem od šest mjeseci do godine dana. Naravno da korelacija između ovih kretanja ne iznosi 1, ali za potvrdu ove kauzalnost­i trebalo bi promatrati dulje vremensko razdoblje te ‘očistiti’ podatke od teško predvidivi­h, no značajnih događaja koji su u žargonu podine. znati kao ‘crni labudovi”, smatra Grgić. A takav “crni labud” ove je godine definitivn­o afera Agrokor koja je zaustavila početak primjetnij­eg oporavka Zagrebačke burze započet u drugom polugodišt­u prošle godine.

Podsjetimo, CROBEXtr prošle je godine ostvario rast iznad 21 posto i u jednom je trenutku ušao među 10 najbrže rastućih burzovnih indeksa u svijetu. Međutim, potres koji je izazvao Agrokor na tržištu ogleda se u ovogodišnj­em minusu indeksa od 3,7 posto. Valja naglasiti kako je CROBEXtr u posljednje vrijeme izbrisao dio gubitaka jer je početkom lipnja bio u najvećem ovogodišnj­em minusu od 7,7 posto u odnosu na kraj prošle go- No, predsjedni­cu Uprave Zagrebačke burze ne napušta optimizam vjerujući da će se iduće godine ekonomski rast preliti i na dioničko tržište. “Oporavak gospodarst­va stvarno se osjeća. Dionički prometi se u posljednje vrijeme oporavljaj­u i govore da ima mjesta optimizmu”, naglašava Gažić. Na pitanje koliko je porez na kapitalnu dobit uveden lani utjecao na tržište, Gažić podsjeća da je to svakako obeshrabri­lo dio investitor­a. “Naglašaval­i smo da nismo protiv poreza, ali tehnička provedba nije dobro osmišljena”, smatra Gažić. Što se tiče političkog utjecaja, odnosno lanjskih prijevreme­nih izbora, Gažić kaže kako nije imala dojam da je to utjecalo na trgovanje.

 ?? FOTOLIA ?? Brži rast gospodarst­va još nije potaknuo burzu
FOTOLIA Brži rast gospodarst­va još nije potaknuo burzu
 ??  ??
 ?? MATIJA HABLJAK/ PIXSELL ?? Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze
MATIJA HABLJAK/ PIXSELL Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia