Poslovni Dnevnik

Sljedeće godine počinje gradnja žičare u Beogradu

Ideja nije nova, a prvi projekt je 1922. uradila jedna zagrebačka tvrtka

-

Siniša Mali, gradonačel­nik Beograda, tvrdi da će se cijela investicij­a isplatiti za pet do šest godina

Gradonačel­nik Beograda Siniša Mali uvjeren je da će mu se ispuniti želja, da će uskoro glavni grad Srbije postati poput Rio de Janeira ili Lisabona, odnosno da će dobiti žičaru. Ideja o izgradnji žičare u Beogradu stara je 95 godina, jer je prvi projekat 1922. uradila zagrebačka tvrtka Čavlina i Sladoljev.

“Imam sve u feasibilit­y studiji koja pokazuje da se za 4 do 5 godina cjelokupna investicij­a isplati, tako da je to sjajna stvar! Radimo da zaradimo novac, a radimo i da napravimo novu atrakciju za Beograd”, izjavio je Siniša Mali.

Žičara koja će povezivati Kalemegdan i Ušće bit će dugačka oko jednog kilometra, navodi TV N1. Prema računici gradske vlasti, oko 3000 osoba na sat koristit će žičaru u oba smjera, a vožnja će trajati oko pet minuta jer će žičara voziti 20 km na sat i imati 35 kabina. “Predračuns­ka vrijednost žičare je oko 1,5 milijardi dinara (više od 12,5 mil. eura), a sre- dinom sljedeće godine očekujemo početak radova”, rekao je Mali.

“Predviđeno je da izgradnja žičare traje dvije godine i u tu svrhu Ministarst­va turizma iz proračuna za 2018. godinu dat će 360 milijuna dinara. Kako je Beograd najznačajn­i- ja destinacij­a za strane turiste u našoj zemlji s 21postotni­m rastom noćenja stranih turista u prvih 10 mjeseci 2017. očekujemo da će svaki novi sadržaj i turistička atrakcija, što žičara svakako jeste, pridonijet­i stalnom rastu broja turista u glavnom gradu”, kažu u Ministartv­u turizma. No svi se ne slažu s planovima. “Ne vidim šta je kapitalno u tome da napravite neku žičaru koja će vas voziti na nekim relacijama, za koje nisam siguran da imaju promet”, rekao je savjetnik za investicij­e Mahmud Bušatlija.

 ?? FOTOLIA ?? Dužina trase od Kalemegdan­a do Ušća iznosit će jedan kilometar
FOTOLIA Dužina trase od Kalemegdan­a do Ušća iznosit će jedan kilometar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia