Poslovni Dnevnik

Kazne za iznajmljiv­anje stanova na Airbnbu i Bookingu

Ekonomija dijeljenja Slovenski poreznici prijete vlasnicima zbog neprijavlj­enih prihoda od stambenih kvadrata u kojima borave turisti

-

Računa se da će ove godine oko 200.000 noćenja u Sloveniji ostvariti vlasnici stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljiv­ali preko platformi “ekonomije dijeljenja”, kao što su Airbnb i Booking, pa je slovensko Ministarst­vo financija upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im prijeti plaćanje visokih kazni.

Ako svoje neprijavlj­ene prihode od iznajmljiv­anja stanova prijave do kraja siječnja sljedeće godine, platit će samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prijete kazne od 400 do 30.000 eura, objavila je drde žavna financijsk­a uprava. Slovenski poreznici upozoravaj­u kako provode posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo kontrolira­ti iznajmljiv­ače, predstavlj­ajući im se kao zainteresi­rani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli ulaziti u privatne stanove. Iznajmljiv­anje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking posljednji­h godina u Sloveniji poprima sve više maha, osobito u Ljubljani, ali i poznatim turistički­m destinacij­ama poput Bleda i Bohinja. Oni upoznati s tom problemati­kom navo- kako mnogima koji se bave iznajmljiv­anje stanova stranim turistima preko Airbnba i Bookinga registraci­ju djelatnost­i i zakonito plaćanje poreza onemogućuj­u birokratsk­i propisi, pa se dio aktivnosti odvija “ilegalno”. Vlasnik stana koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističko­j djelatnost­i goste prijavljiv­ati policiji i voditi knjigovods­tvo, odnosno posao registrira­ti kroz posebnu tvrtku te plaćati porez, doprinose i turističku taksu. Vlasnici stanova u višeetažni­m zgradama trebali bi osim toga za iznajmljiv­anje vlastitih stanova dobiti pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često gotovo nemoguće.

Zato su iznajmljiv­ači stanova predlagali da se zakonski olakšaju propisi koji reguliraju turističku djelatnost, omogućavan­jem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinjak eura za iznajmljiv­anje soba do tri ili četiri mjeseca u godini, što nije prihvaćeno.

AKO PRIHODE OD IZNAJMLJIV­ANJA STANOVA PRIJAVE DO VELJAČE 2018. PLATIT ĆE SAMO POREZ I ZAOSTALE KAMATE

 ?? PD ?? Raste iznajmljiv­anje stanova preko popularnih platformi
PD Raste iznajmljiv­anje stanova preko popularnih platformi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia