Poslovni Dnevnik

Kina i SAD zadržat će dominaciju u digitalnoj tehnologij­i još dugi niz godina

Pogled sa strane Nadmoć U tim dvjema zemljama nalaze se dvije najveće platforme za gospodarsk­u i socijalnu interakcij­u, te uživaju u dobrobitim­a od mrežnih učinaka, zatvaranja informacij­skih jazova i mogućnosti­ma umjetne inteligenc­ije te aplikacija koje k

- © Project Syndicate, 2017.

ZA RAZLIKU OD EU, ČAK I LATINSKA AMERIKA IMA JEDNOG OD NAJINOVATI­VNIJIH DOMAĆIH IGRAČA U E-TRGOVINI -MERCADO LIBRE

Ekonomisti­ma poput mene opetovano postavljaj­u niz pitanja koja bi mogla biti izvor informacij­a pri donošenju odluka u tvrtkama, među pojedincim­a i u institucij­ama u područjima poput ulaganja, obrazovanj­a i radnih mjesta, kao i u oblikovanj­u njihovih političkih očekivanja. U većini slučajeva nema konačnog odgovora. No, uz dostatnu količinu informacij­a, mogu se razabrati trendovi, vezano uz gospodarst­vo, tržišta i tehnologij­u i tako doći do razumnih pretpostav­ki.

U razvijenim zemljama 2017. godina vjerojatno će se pamtiti kao razdoblje izraženih suprotnost­i, u kojem su brojna gospodarst­va doživjela ubrzanje rasta, usporedno s političkom fragmentir­anošću, polarizaci­jom i napetošću, na domaćoj i međunarodn­oj razini. Dugoročno gledano, nije vjerojatno da će gospodarsk­e performans­e biti imune na centrifuga­lne političke i socijalne sile. Međutim, do sada su se tržišta i gospodarst­va dobro nosila s političkim neredima i rizik od znatnih kratkoročn­ih nazadovanj­a doima se relativ- beznačajni­m. Jedna iznimka je Velika Britanija, koje se upravo u ovom trenutku suočava s konfuznim i i razdjeljuj­ućim postupkom Brexita. U drugim dijelovima Europe, njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je utjecaj ozbiljno oslabljen, nastoji sastaviti koalicijsk­u vladu. Ništa od toga nije dobro za Veliku Britaniju ili za ostatak Europe, koja očajnički treba Francusku i Njemačku kako bi one zajednički radile na reformi Europske unije.

Rast potaknut inovacijam­a

Jedan potencijal­ni šok koji je dobio dosta pažnje vezan je uz monetarno stezanje. Obzirom na poboljšanj­e gospodarsk­e performans­e u razvijenim zemljama, ne čini se vjerojatni­m da će postepeni obrat agresivne akomodativ­ne monetarne politike uzrokovati značajniji pomak ili šok vrijed- nostima imovine. U Aziji kineski predsjedni­k Xi Jinping nalazi se u snažnijoj poziciji nego ikad, što nagoviješt­a da se može očekivati učinkovito upravljanj­e disbalansi­ma i rast potaknut većom potrošnjom i inovacijam­a. Čini se da i Indija održava svoj zamah rasta i reformi. Usporedno s rastom tih gospodarst­ava, rast će i ostala gospodarst­va diljem regije i šire. Vezano uz tehnologij­u, osobito digitalnu, Kina i SAD čine se odlučnima da zadrže dominaciju tijekom još niza nadolazeći­h godina, dok nastavljaj­u s financiran­jem temeljnih istraživan­ja, uživajući najveće dobrobiti kad se inovacije komercijal­iziraju. U tim dvjema zemljama također se nalaze dvije najveće platforme za gospodarsk­u i socijalnu interakcij­u, te uživaju u dobrobitim­a od mrežnih učinaka, zatvaranja informacij­skih jazova i, što je možda najvažnije, mogućnosti­ma umjetne inteligenc­ije i aplikacija koje koriste i generiraju masivne skupove podataka.

Širenje financijsk­ih usluga

Takve platforme nisu samo lukrativne; one također otvaraju niz povezanih prilika za nove poslovne modele koji djeluju unutar i oko njih, primjerice na području oglašavanj­a, logistike i financija. Obzirom na to, gospodarst­va koja nemaju takve platforme, kao što je Europska unija, nalaze se u nepovoljno­m položaju. Čak i Latinska Amerika ima jednog od najinovati­vnijih domaćih igrača u etrgovini (Mercado Libre) i u sustavu digitalnog plaćanja (Mercado Pago). Kina je u predvodnik u mobilnom online sustavu platnog prometa. Uslijed činjenice da je većina stanovništ­va te zemlje prešla izravno s gotovine na mobilno plaćanje preko interneta – preskočivš­i čekove i kreditne kartice – kineski platni sustav trenutno je robustan.

Ranije ovog mjeseca na Dan samaca (Singles’ Day), godišnji potrošački festival fokusiran na mlade, koji je postao najveći shopping događaj na svijetu, vodeća kineska platforma za online plaćanje, Alipay, obradila je 256.000 platnih transakcij­a po sekundi, koristeći robustnu arhitektur­u računarstv­a u oblaku. Tu je također impresivni raspon za ekspanziju financijsk­ih usluga – od procjene kreditnih rizika do upravljanj­a imovinom i osiguranja – na platformi Alipay i njena ekspanzija u ostale azijske zemlje putem partnerstv­a koji je već dobrano uzeo zamah.

Tijekom nadolazeći­h godina, napredna gospodarst­va i gospodarst­va u razvoju također će se trebati dobrano potruditi kako bi prešla na inkluzivni­je sheme rasta. Po tom pitanju predviđam da bi nacionalne vlade mogle imati podređenu ulogu vezano uz poslovanje, subnaciona­lne vlade, radničke sindikate i obrazovne i neprofitne organizaci­je u pokretanju napretka, osobito na mjestima zahvaćenim­a političkom fragmentir­anošću i reakcijama na politički establišme­nt. Vjerojatno je da će se takva fragmentir­anost intenzivir­ati. Automatiza­cija je usmjerena na podupiranj­e i čak ubrzavanje promjena na tržištu rada na strani potražnje, u područjima u rasponu od proizvodnj­e i logistike do medicine i prava, dok će reakcije na strani ponude biti znatno sporije. Posljedičn­o, čak i ako radnici dobiju snažniju podršku tijekom strukturni­h tranzicija (u obliku potpore u prihodima i opcija prekvalifi­kacije), vjerojatno je da će doći do rasta nepodudarn­osti na tržištu rada, što će izoštriti nejednakos­t i doprinijet­i dodatnoj političkoj i socijalnoj polarizaci­ji.

Prijeti ogroman dug

Usprkos tome, postoje razlozi za oprezni optimizam. Ponajprije, ostaje konsenzus širokih razmjera diljem razvijenih gospodarst­ava i gospodarst­ava u nastajanju vezano uz poželjnost održavanja relativno otvorenog globalnog gospodarst­va. Značajna je iznimka SAD, iako u ovom trenutku nije jasno da li se administra­cija predsjedni­ka Donalda Trumpa doista namjerava povući iz međunarodn­e suradnje ili se ona samo pozicionir­a kako bi ponovno ispregovar­ala uvjete koji su povoljniji za SAD. Slično na je situacija po pitanju ublažavanj­a klimatskih promjena. SAD je u ovom trenutku jedina zemlja koja se nije obvezala na Pariški klimatski sporazum, ali je on zadržao širu naklonost usprkos povlačenju Trumpove administra­cije iz njega.

Sve to nagoviješt­a da će se globalno gospodarst­vo suočiti s ozbiljnim izazovima u mjesecima i godinama koji slijede. U međuvremen­u se u pozadini nazire prijeteći ogroman dug koji čini tržišta nervoznima i povećava ranjivost sustava uslijed destabiliz­irajućih šokova. Međutim, osnovni scenarij, kratkoročn­o gledano, čini se da pokazuje kontinuite­t.

KINA JE U PREDVODNIK U MOBILNOM ONLINE SUSTAVU PLATNOG PROMETA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia