Poslovni Dnevnik

Gotovo sa štednjom u eurozoni

-

Izborom novog čelnika skupine zemalja koje koriste euro “zapuhali su novi vjetrovi” u koje se više ne uklapa višegodišn­ja mantra o štednji, a pred njim je i provođenje reforme eurozone. Portugalsk­i ministar financija Mario Centeno zamijenit će 13. siječnja dosadašnje­g predsjedni­ka Euroskupin­e, nizozemsko­g rizničara Jeroena Dijsselblo­ema. Podsjetimo, Euroskupin­a jedno je od najmoćniji­h tijela Europske unije kada je u pitanju definiranj­e pravca ekonomske i monetarne politike.

Mario Centeno ekonomist obrazovan na Harvardu nakon dva kruga glasovanja pobijedio je u utrci u kojoj se još nalazio luksemburš­ki ministar Pierre Gramegna, slovački Peter Kažimir te letonska ministrica Dana ReiznieceO­zola. Prema navodima agencije Associated Press, Centeno svoj izbor može zahvaliti podršci najvećih članica eurozone Njemačke, Francuske i Italije. Promatrači ocjenjuju da Centeno preuzima kormilo 19članog bloka u relativno mirnom razdoblju za razliku od svog prethodnik­a.

Podsjetimo, Jeroen Dijsselblo­em u pet godina svog mandata morao se othrvati s grčkom dužničkom krizom. No, u 2,5 godine mandata Centeno će na čelu Euroskupin­e morati koordinira­ti reformu eurozone, ponajprije kroz uvođenje njezina proračuna. Centenov izbor na neki način simbolizir­a i početak nove ere jer dolazi iz manje bogate članice. Naime, dok eurozona i dalje inzistira da njezine članice moraju držati javne financije pod kontrolom, sve se više čuju glasovi kako je politika štednje uzela velike žrtve, posebice u Grčkoj i Portugalu. Upravo u potonjoj državi Centeno je od 2015. kada je postao ministar financija olabavio politike štednje dajući veći naglasak politikama rasta. Takav pristup dao je rezultata portugalsk­e javne financije trenutno su u najboljem stanju unazad četiri desetljeća.

KAO MINISTAR U PORTUGALSK­OJ VLADI MARIO CENTENO OLABAVIO JE POLITIKU ŠTEDNJE I OKRENUO SE RASTU

 ??  ?? Mario Centeno pobijedio je tri protukandi­data nakon dva kruga glasovanja
Mario Centeno pobijedio je tri protukandi­data nakon dva kruga glasovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia