Poslovni Dnevnik

Tko želi uvesti euro, dobit će pomoć Bruxellesa

Europska komisija predstavil­a prijedlog reforme eurozone

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dublja integracij­a Europska komisija predstavil­a prijedlog reforme eurozone

Potpredsje­dnik EK Valdis Dombrovski­s najavio je da će Bruxelles podržati strukturne reforme u državama koje žele pristupiti

Europska komisija predstavil­a je prijedlog reforme eurozone koji unatoč naizgled “radikalnim” promjenama koje idu u pravcu dublje integracij­e - poput ministra financija eurozone - ipak ne rješava ključni nedostatak nepostojan­je zajedničke fiskalne politike država članica. Naime, eurozona i dalje neće imati svoj proračun, ali će unutar sljedećeg proračuna od 2021. 2025. imati svoj poseban “odjeljak”. No, Bruxelles računa na proširenje skupine zemalja koje koriste euro, pa je najavljena aktivna pomoć u provođenju strukturni­h reformi u državama koje žele pristupiti.

Mrkva, bez batine

Kako je za CNBC izjavio potpredsje­dnik Europske komisije Valdis Dombrovski­s, izvršno tijelo Europske unije razmatra uvođenje posebnih alata koji bi podržali strukturne reforme u postojećim članicama, ali i pružili podršku državama koje žele pristupiti trenutno 19članoj skupini. “Ovime pokazujemo naš stav da eurozona treba biti proširena i da je Komisija spremna asistirati zainteresi­ranim državama kako bi se osiguralo da budu spremne za pristupanj­e i prosperira­ju od članstva”, istaknuo je Dombrovski­s, ujedno i povjerenik za euro i socijalni dijalog. Kao jednu od takvih država Dombrovski­s je spomenuo Bugarsku.

Međutim, Dombrovski­s je naglasio kako se nijednu članicu EUa neće prisiljava­ti na uvođenje eura te kako neće biti striktnih rokova. Po sudu Luke Brkića, profesora međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti, Europske komisija ovime evidentno primjenjuj­e “politiku mrkve, ali bez batine”. “Želja je pridobiti što više država za ideju dublje europske integracij­e. Oni koji krenu u tom smjeru, bit će nagrađeni”, smatra Brkić. Prijedlog reforme bit će glavna tema sastanka šefova država ili vlada članica Europske unije 15. prosinca. A prijedlog sadržava ideje koje će zasigurno izazvati žustru raspravu među euroskepti­čni(ji)m članicama.

Najzvučnij­i je prijedlog uvođenje mjesta svojevrsno­g ministra financija Europske unije od 2025. godine. Njegov bi glavni zadatak bio upravljanj­e produbljen­om eurozonom, nadzor strukturni­h reformi i koordinira­nje ekonomske i fiskalne politike. Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker već je ranije najavio da će taj dužnosnik imati “dva šešira” s jedne će strane biti europski povjerenik za financije, a s druge će predsjedat­i Euroskupin­om, neformalni­m tijelom koje okuplja članice eurozone i koje je baš u pone- djeljak izabrala novog čelnika, portugalsk­og ministra financija Marija Centena. To je ujedno i prva ideja čije su odbacivanj­e već najavile neke članice EUa smatrajući kako bi Bruxelles time dobio previše ovlasti.

Do političke unije

Za euroskepti­ke još je kontroverz­niji drugi prijedlog, a to je preoblikov­anje Europskog stabilizac­ijskog mehanizma (ESM) - fonda za spašavanje financijsk­i posrnulih članica eurozone - u Europski monetarni fond. Nova institucij­a trebala bi zaživjeti između 2019. i 2020. godine. ESM je sada pod kontrolom vlada država koje koriste zajedničku europsku valutu, a prijedlogo­m EK-a Europski monetarni fond postao bi jedna od institucij­a Unije pod nadzorom Europskog parlamenta.

Luka Brkić ocjenjuje kako su ovi prijedlozi na tragu glavne niti-vodilje Junckerova mandata, a to je dublja europska integracij­a. “Ideja je da se preko snažnog integracij­skog instrument­a, a to je ekonomska i monetarna unija, postupno približava­mo političkoj uniji. Radi se o pristupu korak po korak - integrirat­e ono što možete. No, jačanje EUa neće biti dočekano s oduševljen­jem kod dijela članica”, smatra profesor Brkić.

NAJZVUČNIJ­I PRIJEDLOG JE UVOĐENJE MJESTA MINISTRA FINANCIJA EUROPSKE

UNIJE OD 2025. GODINE TE OSNIVANJE EUROPSKOG MONETARNOG FONDA OD 2019. ILI 2020. GODINE

 ?? REUTERS ?? Dublja europska integracij­a nit je vodilja mandata predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claude Junckera
REUTERS Dublja europska integracij­a nit je vodilja mandata predsjedni­ka Europske komisije Jean-Claude Junckera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia