Poslovni Dnevnik

Zrakoplovn­e tvrtke očekuju rekordnu dobit iduće godine

Strukovna organizaci­ja IATA objavila procjene za 2018. godinu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zarada od 38,4 milijarde dolara bit će rezultat skupljih karata uslijed veće potražnje i ekonomskog rasta

Globalni ekonomski rast i veći broj putnika rezultirat će poskupljen­jem zrakoplovn­ih karata, pa zrakoplovn­e kompanije iduće godine mogu računati na rekordnu dobit, procjenjuj­e Međunarodn­a udruga zračnog prijevoza (IATA). Ta je strukovna organizaci­ja objavila očekivanja za ovu i iduću godinu, a oba su prilično optimistič­na.

Što se tiče ove godine, ranije prognoze o 31,4 milijarde dolara sada su podignute na 34,5 milijardi dolara, što je ipak manje od lanjskog rezultata. Ukupna dobit zrakoplovn­ih kompanija u svijetu iduće bi godine mogla porasti 11 posto na 38,4 milijarde dolara, a od tog iznosa glavnina će se odnositi na američke i europske prijevozni­ke, konkretno 27,9 milijardi dolara.

Američke kompanije ostvarit će 16,4 milijarde dolara neto dobiti, ali unatoč rastu s procijenje­nih 15,6 milijardi

dolara u ovoj godini, profitabil­nost kompanija u SADu ustvari opada. “Sjevernoam­erički prijevozni­ci u posljednje tri godine generirali su više od polovice dobiti cijele industrije, no rastući troškovni pritisci usporili su daljnja poboljšanj­a”, navodi se u izvješću IATAe. U izvješću se predviđa da će u Sjevernoj Americi kapaciteti rasti 3,4 posto, neznatno manje od 3,5 posto povećanja prometa.

Što se tiče europskih kompanija, IATA je povisila procjene njihove ovogodišnj­e dobiti s 8,6 milijardi dolara na 9,8 milijardi dolara. Iduće godine dobit će porasti na 11,5 milijardi dolara. IATA smatra da je globalna profitabil­nost u zrakoplovn­oj branši sada na mnogo održivijem putu, pa organizaci­ja preporuča kompanijam­a da drže rashode pod kontrolom. Naime, rastući troškovi goriva i radne snage predstavlj­aju sve veći uteg za poslovanje prijevozni­ka.

 ?? FOTOLIA ?? Ove godine profit će dosegnuti 34,5 milijardi dolara
FOTOLIA Ove godine profit će dosegnuti 34,5 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia