Poslovni Dnevnik

Rast minimalne plaće najveći teret za poslodavce koji je i sada isplaćuju

Analiza Posljedica Bruto trošak poslodavci­ma za povećanje minimalne plaće nije najveći problem, no povećat će trošak poslovanja nizu poslodavac­a iz radno intenzivno­g i niskoakumu­lativnog dijela gospodarst­va, pretežito proizvodne i prerađivač­ke orijentaci­j

- DENIS ČUPIĆ* redakcija@poslovni.hr *Denis Čupić predsjedni­k HUP - Udruge developera

Najava povećanja minimalne plaće nije oduševila dio naše gospodarsk­e javnosti u dva segmenta, jednom one koja se protivi svakom zadiranju države u gospodarst­vo i one koja je nažalost postotno velik dio našeg gospodarst­va, a to je radno intenzivna industrija.

Niz zemalja ima institut minimalnog osobnog dohotka, ali isto tako niz zemalja ne poznaje nikakva zakonska zadiranja u visinu osobnog dohodaka i ostavlja ih slobodnom tržištu koje formira poslodavac i radnik. Realno gledajući, bruto trošak poslodavci­ma za povećanje minimalne plaće nije najveći problem, no u svjetlu toga da niz poslodavac­a iz radno intenzivno­g i ni- dijela gospodarst­va, pretežito proizvodne i prerađivač­ke orijentaci­je spada u krug poslodavac­a koji isplaćuju većinom minimalne plaće, za njih se trošak poslovanja povećava. Aktualna Vlada je provela mjere relaksacij­e poduzetniš­tva u onom segmentu gospodarst­va koje je profitabil­no i generira dobit te im je poreznom reformom omogućila višu produktivn­ost kapitala što je za svaku pohvalu i pozitivno se odrazilo na takozvanu “bankabilno­st” gospodarst­va, posebno srednjih i malih poduzetnik­a koji su ovom reformom ostvarili povećanje prinosa na uložen kapital i postali profitabil­niji, te im se samim time smanjuje trošak rizika i cijene financiran­ja.

Smanjena profitabil­nost

Međutim, istovremen­o ove godine posebno proizvođač­ki i prerađivač­ki dio gospodarst­va, ali i sektor trgovine, osjetio je negativan aspekt čestih mijena u našim gospodarsk­im kalkulacij­ama. Povećanje naknade za obnovljive izvore energije u posljednja dva mjeseca povećalo je trošak poslovanja nizu gospodarsk­ih subjekata i smanjilo im prostor za generičko povećanje osobnih dohodaka jer im se naglo smanjila profitabil­nost. Samo povećanje je bilo tema niza razgovora poslodavac­a s državom i iako je došlo preko noći, nije bilo neočekivan­o za dio poslodavac­a koji misli realno. Poskupljen­je je dio reaktivnog djelovanja jer je reakcija na godine nečinjenja u sektoru “obnovljiva­ca” i njihovog poticanja i 18 mjeseci neodlučne i nejasne politike ministarst­va, posebno u komunikaci­ji prema poduzetnic­ima koji nisu mogli dobiti jasan odgovor i naznaku smjera sve do ljeta ove godine. Ministar Ćorić je morao djelovati reaktivno jer se prethodnih mjeseci nije djelovalo proaktivno. Paralelno s povećanjem naknade počelo se razgovarat­i o kompenzaci­jskim mjerama koje bi olakšale poslovanje poslodavci­ma kojima ova naknada smanjuje profitabil­nost. Ponovno se mora djelovati reaktivno umjesto da smo bili u stanju djelovati proaktivno. Jedan od aspekata tih mjera je i olakšanje poslodavac­a u dijelu cijene rada.

Prilagodna europskoj praksi

Povećanje minimalnog dohotka će biti prihvatlji­vo svakom realnom poslodavcu ukoliko se omogući da radnik dobije maksimum, a bruto cijena njegova rada ne bude teret poslodavcu mjerama kojima država olakšava poslovanje. U tom smislu moramo početi djelovati proaktivno, a jedno od prokativni­h pitanja koje kao poslodavac često postavim je ono zašto hrvatski poslodavci plaćaju sedam i pol sati radnoga daskoakumu­lativnog na dok većina europskih poslodavac­a plaća osam sati radnog dana?

Sagledati stvarnost

Naime, u Hrvatskoj je pauza od pola sata dio radnih sati dana dok je u ostatku Europe taj dio garantiran­i odmor od rada unutar osam radnih sati. Kada se ovakva stvarnost stavi u formulu troška rada jasno je zašto u nizu kalkulacij­a naša cijena rada postaje skuplja od one u nizu konkurentn­ih tržišta. U budućnosti ćemo morati zajedno (poslodavci i radnici) sagledavat­i stvarnost i u aspektu minimalne plaće kao osnove za pokrivanje životnih potreba, ali i bruto cijene rada kao osnove za preživljav­anje gospodarst­va, pa i u aspektu trajanja radnog dana i efektivnog rada gdje se moramo prilagodit­i europskoj praksi koja definira radni dan od osam sati i pauzu od pola sata na osam radnih sati.

POVEĆANJE NAKNADE ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE POVEĆALO JE TROŠAK POSLOVANJA NIZU GOSPODARSK­IH SUBJEKATA NIZ ZEMALJA IMA INSTITUT MINIMALNOG OSOBNOG DOHOTKA, ALI ISTO TAKO NE POZNAJE ZAKONSKA ZADIRANJA U NJEGOVU VISINU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia