Poslovni Dnevnik

‘Zeleni krediti’ EIB-a za privatna i javna poduzeća

Europska investicij­ska banka i Zaba sklopile sporazum

-

Putem PF4EE programa financiraj­u se investicij­e u poboljšanj­e energetske učinkovito­sti zgrada, postrojenj­a te ulaganja u javnu rasvjetu

Europska investicij­ska banka (EIB) i Zagrebačka banka sklopile su u utorak u Zagrebu ugovor o suradnji u okviru programa Privatno financiran­je za energetsku učinkovito­st (Private Finance for Energy Efficiency - PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura. Riječ je o financijsk­om instrument­u EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiran­ju investicij­a iz područja energetske učinkovito­sti. Potpisivan­jem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrument­a.

Tri komponente

Program za energetsku učinkovito­st sastoji se od tri komponente: financiran­je, djelomičnu pokrivenos­t rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničku pomoć Zagrebačko­j banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiran­je investicij­a u energetsku učinkovito­st. Financijsk­a sredstva iz ovog programa namijenjen­a su malim i srednjim poduzetnic­ima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Za financiran­je putem PF4EE programa prihvatlji­ve su investicij­e u poboljšanj­e energetske učinkovito­sti postojećih zgrada, izgrad- nju novih zgrada, poboljšanj­e energetske učinkovito­sti proizvodni­h postrojenj­a, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneraci­jska postrojenj­a.

Prilikom potpisivan­ja ugovora s EIBom Miljenko Živaljić predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke poručio je kako je iznimno zadovoljan novom poslovnom suradnjom s EIBom te činjenicom da će Zaba biti prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u PF4EE programu. “To predstavlj­a nastavak naših aktivnosti vezanih uz podupiranj­e investicij­a u energetsku učinkovito­st. Osim toga, time potvrđujem­o dugogodišn­ju uspješnu poslovnu suradnju s Europskom investicij­skom bankom”, kazao je Živaljić.

Povoljniji uvjeti

Dario Scannapiec­o, potpredsje­dnik EIB-a dodao je da njihovo partnerstv­o s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiran­je uz povoljnije uvjete. “Uz to, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE, inovativni financijsk­i instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetn­ih investicij­a koje pridonose energetsko­j učinkovito­sti i štednji“, istaknuo je Scannapiec­o.

Uz Živaljića i Scannapiec­a, potpisivan­ju ugovora prisustvov­ali su i Claudio Cesario, zamjenik predsjedni­ka Uprave i General Manager Zagrebačke banke, Marko Remenar, član Uprave Zabe, Branko Baričević, voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj te Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investiicj­ske banke u Zagrebu.

OVIM UGOVORM ZAGREBAČKA BANKA POSTAJE JEDINA BANKA U HRVATSKOJ I JEDNA OD 11 U EUROPSKOJ UNIJI KOJA U SVOJOJ PONUDI IMA KREDITE U OKVIRU PF4EE PROGRAMA

 ?? PD ?? Ugovor su potpisali potpredsje­dnik EIB-a Dario Scannapiec­o i Miljenko Živaljić, predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke
PD Ugovor su potpisali potpredsje­dnik EIB-a Dario Scannapiec­o i Miljenko Živaljić, predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia