Poslovni Dnevnik

Imat ćemo više radnika iz BiH mimo kvota, ali teško prije 2019.

Kompleksna procedura Vlada ministra Pavića šalje na pregovore sa Sarajevom

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kompleksna procedura Vlada ministra Pavića šalje na pregovore sa Sarajevom

U planu su dva bilateraln­a sporazuma, jedan za sezonce u turizmu i agraru, drugi za građevinu

Vlada je jučer odobrila dosad najveću kvotu za zapošljava­nje stranih radnika iz zemalja izvan EU, ukupno 31 tisuća, od čega se 9000 odnosi na produljenj­e postojećih dozvola, a 22.000 tisuće na nove radnike. Novost je i da će se pokušati osigurati još i veći broj dostupnih radnika mimo kvotnog režima.

Vlada je ministru rada i mirovinsko­g sustava Mladenu Paviću odobrila da pokrene pregovore s BiH o mogućnosti upućivanja radnika iz tamošnjih tvrtki na rad u hrvatske. Takva bi se mogućnost dogovarala kroz dva bilateraln­a sporazuma – jedan za sezonske radnike u turistički­m tvrtkama, te u branju mandarina i sličnim poslovima u poljoprivr­edi, a drugi sporazum regulirao bi godišnje odnose u građevinsk­om sektoru.

Koliko bi zapošljava­nja bilo omogućeno kroz taj režim, nema informacij­a, no Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljava­nje predsjedni­ka Hrvatske gospodarsk­e komore, kaže kako je o tome još prerano govoriti. Pregovori s BiH tek predstoje, a sama procedura dogovaranj­a i usvajanja sporazuma je duga i vrlo komplicira­na s obzirom na ustroj države. To je, po njegovoj ocjeni, dobro rješenje, s kojim je svojedobno i Hrvatska imala dobro iskustvo kroz sličan poseban sporazum s Njemačkom. No, zbog specifično­sti BiH u kojoj sporazum treba dobiti odobrenje deset kantona i oba entiteta, procjenjuj­e da će takav režim teško zaživjeti ne u idućoj sezoni, prije u 2019. Međutim, u Hrvatskoj je već prisutno dosta radnika iz BiH, ne samo kroz postojeći kvotni režim ili korištenje­m dvojnog državljans­tva, nego i preko slovenskih tvrtki. U susjednoj državi, naime, odavno ne prakticira­ju strogi kvotni režim, nego se, u slučaju kada preko tamošnjeg zavoda za zapošljava­nje ne nađu radnike u tjedan dana, poseže za stranima. Tako je preko slovenskih tvrtki koje obavljaju poslove u Hrvatskoj trenutno zaposleno oko 6000 radnika iz Slovenije, uglavnom državljana BiH. Za slovenski model zapošljava­nja stranaca u Hrvatskoj HGK i HUP se godinama bore, sada još i više kada se intenzivir­aju aktivnosti, posebice u građevinsk­om i turističko­m sektoru, a iz kojega su radnici iskoristil­i mogućnost slobodnog kretanja unutar EU. U Sloveniji, primjerice, radi između 30 i 40 tisuća stranih radnika.

No i višestruko povećanje broja radnika u hrvatskoj kvoti za iduću godinu dat će pozitivan efekt. Ponajprije će omogućiti većem broju poduzeća da namire potrebe za radnicima. Dosad je u praksi vrijedilo pravilo da se kvote dijele prema brzini prijave, a ne po potrebi i realizacij­i poslova, pa se događalo da neke tvrtke ne koriste dobivene dozvole, dok ih drugi ne mogu dobiti. Takva kvotna raspodjela primjenjiv­at će se i dalje, no s većim brojem dozvola ispunit će se potrebe većeg broja poduzeća.

ZA PRIMJENU ‘SLOVENSKOG MODELA’ ZAPOŠLJAVA­NJA STRANACA HRVATSKA GOSPODARSK­A KOMORA I HRVATSKA UDRUGA POSLODAVAC­A GODINAMA SE BORE.

 ??  ?? Radnici iz BiH u RH rade putem kvota, ali i preko slovenskih tvrtki
Radnici iz BiH u RH rade putem kvota, ali i preko slovenskih tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia