Poslovni Dnevnik

Globalna ekspanzija

Svijet će u 2018. proizvesti dodatnih tri bilijuna dolara

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Rast svjetskog gospodarst­va vraća se na pretkrizne razine kada je rast realnog BDPa iznad četiri posto bio više pravilo nego iznimka

Rast globalnog gospodarst­va u ovoj i idućoj godini vratio se na pretkrizne razine. Prema procjenama Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF), vrijednost svih proizveden­ih roba i usluga u svijetu ove će godine dosegnuti 80 bilijuna dolara što bi značilo da će ekonomski rast iznositi 3,6 posto, a postoji mogućnost da iduće godine dohvati i četiri posto. U tom slučaju govorili bi o najsnažnij­em rastu od 2011. godine.

Sredina mini-ciklusa

Kako navodi Reuters, prije globalne ekonomske krize koja je izbila 2008. godine, rast svjetskog gospodarst­va iznad četiri bio je više pravilo nego iznimka. Podaci MMF-a pokazuju da je od 1996. do 2007. godine takva stopa realnog ekopodarst­vo nomskog rasta postignuta u sedam slučajeva, dok je svijet rastu iznad pet posto svjedočio čak tri puta. No, vratimo se u sadašnjost. Analitičar­i Bank of America Merrill Lynch tvrde da je svjetsko gospodarst­vo “trenutno u sredini mini-ciklusa rasta koji je započeo sredinom prošle godine”.

Njihove procjene govore da će nakon 3,7 posto u ovoj godini globalno gospodarst­vo ojačati dodatnih 3,8 posto u idućoj. Njihove kolege iz britanske banke Barclays još su optimistič­niji i očekuju da će “samoojačav­ajući ekonomski ciklus” donijeti četiri posto rasta BDPa u 2018. godini. U slučaju da svjetsko gos- uistinu 2018. ojača četiri posto, to bi značilo da će se svjetsko bogatstvo uvećati za dodatnih tri bilijuna dolara.

O kakvom se iznosu radi dovoljno govori činjenica da je to vrijednost koju godišnje proizvede britansko gospodarst­vo, trenutno peto najveće u svijetu. Drugim riječima, povrh 80 bilijuna dolara iz ove godine, radi se o dodatnih tri bilijuna dolara koji će otići u osobnu potrošnju, na financijsk­a tržišta u kupnju vrijednosn­ica ili u širenje proizvodnj­e i investicij­e kompanija.

Zapanjujuć­i podatak

U sljedeće dvije godine očekuje se da će se globalno gospodarst­vo povećati za ukupno 6,5 bilijuna dolara, a pomalo zapanjujuć­i je podatak da će prvo i drugo gospodarst­vo svijeta SAD i Kina doprinijet­i s polovicom u ukupnom rastu globalnog BDPa. Naime, na Kinu će se odnositi 35,2 posto rasta globalnog BDPa od 2017. do 2019. godine dok će Amerika doprinijet­i s 18 posto. To su ujedno i jedine države kod kojih će se doprinos mjeriti u dvije znamenke. Naime, Indija će doprinijet­i s 8,6 posto, a eurozona sa 7,9 posto. Analitičar­i smatraju da razlog takvoj ekonomskoj snazi Kine i Amerike leži u razvoju digitalne tehnologij­e, posebice umjetne inteligenc­ije i aplikacija, a koje pružaju mnoštvo povezanih poslovnih prilika.

OD 2017. DO 2019. SVJETSKO ĆE GOSPODARST­VO UVEĆATI SVOJU VRIJEDNOST ZA

6,5 BILIJUNA DOLARA, A POLOVICU DOPRINOSA TOM RASTU DAT ĆE KINA I SJEDINJENE DRŽAVE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia