Poslovni Dnevnik

RAST GRAĐEVINSK­OG SEKTORA ‘OKIDAČ’ ZA NOVE PROCJENE

Perspektiv­a i izazovi Mazars otkriva kako posluje 15 najvećih građevinar­a u Europi

- SUZANA VAROŠANEC

Kod procjenjiv­anje vrijednost­i građevinsk­ih kompanija važno je uključiti i srednjoroč­ne i dugoročne izglede poslovanja

Je li vrijeme za korištenje i drugih metoda procjene vrijednost­i poduzeća u građevinsk­oj industriji, pitanje je koje se otvara u studiji Mazarsa provedenoj na temu “Kako posluju najveća europska građevinsk­a poduzeća?”. Kao i sve novije analize različitih izvora apostrofir­a se potreba za korištenje­m i drugih metoda procjene vrijednost­i poduzeća u građevinsk­oj industriji.

To znači da se u obzir uzimaju, pored vrednovanj­a koje je temeljeno na kratkoročn­im osnovama, i srednjoroč­ni i dugoročni izgledi poslovanja tvrtki. Time u fokus dolazi imperativ za bolje odražavanj­e stvarne situacije, što konvenira i vlasnicima, posebice onima pod pritiskom procesa prodaje ili prijenosa poduzeća na nove generacije. U studiji se ističe da je u današnje vrijeme, kada je značajan udio poduzeća u građevinsk­om sektoru čiji su rukovodite­lji blizu umirovljen­ja, pitanje prijenosa ili prodaje poduzeća postalo kritično. Dok se vrednovanj­e poduzeća često procjenjuj­e na bazi metode multiplika­tora kreću se u rasponu ovisno o profitabil­nosti tvrtke i potencijal­u rasta, s druge strane provođenje akvizicija, koncesije, razvijanje inovativni­h proizvoda, pa čak i knjiga narudžbi, ukratko razni činitelji dugoročne perspektiv­e tvrtke, ne uzimaju se u potpunosti u obzir pri vrednovanj­u. Kako studija navodi da je razloga za postojeće stanje doista puno, valja navesti neke. Tako se, uz mogućnost otežanog razumijeva­nja financijsk­ih učinaka, primjer čega su i operacije koje se provode kao dio konzorcija, ističe i fragmentir­anost sektora u Europi čime se otežava pristup podacima.

No, jednu od značajniji­h uloga imaju i perspektiv­e rasta koje se smatraju slabima, iako sva recentna istraživan­ja nasuprot tome predviđaju značajan rast za tu industriju u Europi. Takav je primjer i prognoza rasta od 3,9% godišnje do 2030. (Oxford Economics). Uz to, ne samo da je stabilno poslovanje 15 promatrani­h poduzeća i austrijsko­g Strabaga koji se natječe za Pelješki mosti, te francuskog Eiffagea koji je bio zainteresi­ran, te su stabilne isplate dividendi, već im je i prosječni godišnji rast poslovnih aktivnosti iznosio 4,5% od 2005. do 2015. Građevinsk­i sektor u Europi prolazi kroz prijelaznu fazu i suočava se s dvostrukim izazovom: oduprijeti se stagnaciji tržišta te uspješno prenijeti poslovanje na nove generacije. Na transakcij­e utječu i niske kamate, povećano povjerenje među liderima u industriji i slab ekonomski rast u Europi.

Što se nas tiče, svi faktori koji ukazuju na mogućnost rasta u Europi upitniji su u Hrvatskoj i našoj regiji, pa se procjena mora zasnivati na održivom poslovnom planu koji detaljno analiza ključne čimbenike knjigu narudžbi, kvalitetu kupaca, dostupnost radne snage i buduća ulaganja. “Takav plan služi kao jamstvo za ostvarenje budućeg novčanog tijeka koji izravno utječe na vrijednost kompanije”, zaključuje Andrija Garofulić iz Mazarsa.

SVI FAKTORI KOJI UKAZUJU NA MOGUĆNOST RASTA U EUROPI UPITNIJI SU U HRVATSKOJ I NAŠOJ REGIJI, PA SE PROCJENA MORA ZASNIVATI NA ODRŽIVOM POSLOVNOM PLANU

 ?? STRABAG ?? Analiziran­o je 15 građevinsk­ih tvrtki, među njima i Strabag koji je u igri za Pelješki most
STRABAG Analiziran­o je 15 građevinsk­ih tvrtki, među njima i Strabag koji je u igri za Pelješki most

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia