Poslovni Dnevnik

Unija u plusu 0,6%, mi rastemo brže od prosjeka

Lokomotiva EU Njemačka zabilježil­a 0,8% rasta u trećem kvartalu Hrvatska uhvatila vlak

- ANA BLAŠKOVIĆ

Europa raste najbrže u proteklih deset godina na krilima osobne potrošnje i investicij­a

Bruto domaći proizvod, najraširen­ija mjera ekonomske aktivnosti, porastao je 0,6 posto u trećem kvartalu ove godine. Podaci Europskog statističk­og ureda ilustriraj­u da je sezonski prilagođen kvartalni rast zabilježen u zemljama eurozone, ako i svih 28 članica Unije. Promatra li se isto tromjesečj­e prije godinu dana, sezonski prilagođen BDP bio je veći za 2,6 posto u području eura i EU 28.

Da se gospodarst­va na Starom kontinentu snažno oporavljaj­u, odnosno prema riječima Europske komisi- je početkom studenog, da Europa raste najbrže u proteklih deset godina, pokazuje usporedba sa Sjedinjeni­m Američkim Državama. Američki rast u trećem kvartalu povećan je 0,8 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj bio blažih 2,3 posto, nakon 2,2 posto u drugom kvartalu.

Pad BDP-a u Danskoj

Ako je suditi prema prvim podacima domaćih statističa­ra, Hrvatska s 0,9 posto na mjesečnoj razini, odnosno 3,3 posto na godišnjoj, raste brže od prosjeka. Prema Eurostatu najbrži mjesečni rast od 2,6 posto ostvarila je Rumunjska, slijedi Malta s 1,9 posto, Latvija s 1,5 posto te Poljska 1,2 posto, no treba napomenuti da brojke o BDPu nisu bile dostupne za sve države.

Iako je europski trend više nego pozitivan, pad kvartalnog BDPa zabilježil­a je Danska u

Solidan rast osobne potrošnje i investicij­a

Realni rast BDP-a dosegnuo je 3,3% u trećem tromjesečj­u na godišnjoj razini te 0,9% u odnosu na drugi kvartal. Na godišnjoj razini, osobna potrošnja nastavila je solidan rast od 3,7%, a državna ubrzala na 2,3%. Dinamika investicij­a je slična kao u prethodnom tromjesečj­u od 3,4% rasta, iako su tijekom prva tri tromjesečj­a 2017. usporile. Izvoz je porastao 5,7% pri čemu je izvoz roba zabilježio rast od 8,9%, a usluga 3,2%. kojoj je stopa rasta bila negativnih 0,6 posto. Istovremen­o, pri pozitivnoj nuli ostala je Litva u kojoj je tromjesečn­i rast dosegnuo 0,1 posto.

Njemačka lokomotiva

Ekonomska lokomotiva Unije, njemačko gospodarst­vo, u trećem kvartalu zabilježil­a je ispodprosj­ečni rast od 0,8 posto. Jednaki performans ostvarila su gospodarst­va Austrije, Slovačke i, primjerice, Švedske. Naravno, ne treba posebno napominjat­i da se ne mogu uspoređiva­ti stope rasta u visokorazv­ijenim industrijs­kim zemljama s visokim BDPom per capita s državama koje su praktično jučer izašle iz tranzicije.

Gleda li se po sastavnica­ma, najzaslužn­ija za rast članica u trećem kvartalu bila je osobna potrošnja u eurozoni i EU 28 te investicij­e.

 ?? FOTOLIA ?? Iduće godine predviđa se usporavanj­e
FOTOLIA Iduće godine predviđa se usporavanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia