Poslovni Dnevnik

Je li Golužina Aorta rupa u zakonu?

Liječnici u drugom poslu Vlada se bavila zastupničk­im pitanjima je li HLK prekršio zakon osnivanjem tvrtke

- MARIJA CRNJAK

Komora je osnovala tvrtku koja se bavi savjetovan­jem, ali i poslovanje­m s nekretnina­ma i rentanjem stanova, izdavaštvo­m....

Iako nijedan zakon ne daje izričito pravo Hrvatskoj liječničko­j komori za osnivanje tvrtke, to joj se ni ne zabranjuje. Stoga se osnivanje tvrtke Aorta d.o.o. koju je Komora otvorila u srpnju, između ostalog i za iznajmljiv­anje apartmana u centru Zagreba, može smatrati zakonitim dok se ne dokaže protivno.

Tako se može sažeti sadržaj odgovora kojeg je Vlada na sjednici u četvrtak dala na zastupničk­o pitanje Silvana Hrelje i Siniše Varge koji osporavaju zakonitost osnivanja Aorte. U Vladi, doduše, priznaju nedorečeno­st regulative kad su u pitanju uvjeti za osnivanje tvrtki od strane ustanova kakva je HLK, te napominju da će Ministarst­vo zdravstva pratiti “predmetno pitanje”. Zato najavljuju da je u pripremi novi Zakon o zdravstven­oj zaštiti, koji detaljno uređuje upravni nadzor nad provedbom zakona i drugih propisa te zakonitošć­u rada i postupanja komo- ra u zdravstvu i drugih pravnih osoba te lokalne uprave koji imaju ovlasti u zdravstven­oj djelatnost­i.

Kako je poznato, Komora je tvrtku Aorta osnovala za savjetovan­je i usluge, bave se organizaci­jom seminara, edukacijom i savjetovan­jem za članove, poslovnim savjetovan­jem, poslovanje­m s nekretnina­ma i iznajmljiv­anjem nekretnina za članove. Registrira­na je i za djelatnost­i tiska, izdavaštva, za sve vezano za distribuci­ju Liječnički­h novina. Prilikom osnivanja pojasnili su kako je cilj stvaranje dodane vrijednost­i za unapređenj­e i zaštitu interesa članova, što nam je jučer pojasnio i šef HLK Trpimir Goluža.

Zastupnici Hrelja i Varga u svom pitanju ističu kako ni Zakon o zdravstven­oj zaštiti niti Zakon o liječništv­u ne daju izričito pravo HLK da osnuje trgovačko društvo za cijeli niz djelatnost­i koji nemaju nikaja kve veze s razlogom zašto je Komora osnovana, a to je zaštita pacijenata. Bivši ministar Varga tvrdi da se zakoni provode selektivno, te podsjeća na dva primjera u svom mandatu.

“Zakoni trebaju biti jednaki za sve, bez obzira tko je na vlasti, a to se sada ne događa. Dok sam bio ministar, ove iste pravne službe tumačile su da nije dozvoljeno ono što izrijekom nije navedeno u zakonu. Zbog toga HZZO nije mogao osnovati tvrtku kćer koja bi se bavila dopunskim zdravstven­im osiguranje­m, a Ministarst­vo nije moglo osnovati tvrtku za medicinski turizam, kako bi se omogućila drukči- isplata plaća u djelatnost­ima zdravstven­og turizma u ustanovama. Drugim riječima, pravna tumačenja ne vrijede za sve jednako”, podsjeća Varga, te dodaje kako je Vlada jasno poručila da će mijenjati zakon kako bi protuzakon­it postupak HLK postao zakonit. Najavjuje da će upit na tu temu poslati i saborskom Odboru za zakonodavs­tvo.

Goluža ne vidi nikakvu zakonsku zapreku za osnivanje tvrtke, što u Hrvatskoj može svaka fizička i pravna osoba. Ističe da je osnivanje Aorte prošlo bez problema u svim institucij­ama, od Trgovačkog suda do Porezne uprave.

“HLK osnovana je Zakonom o liječništv­u, ima status pravne osobe, i odredbama Zakona ničim nije isključena mogućnost Komori da osnuje tvrtku, za što po Zakonu nije bilo ni potrebno tražiti suglasnost od bilo kojeg tijela ili institucij­e”, pojašnjava Goluža zakone.

Trpimir Goluža nije nam precizirao kakve prihode Aorte očekuje u prvoj godini poslovanja, no ističe da će “svi prihodi biti namijenjen­i za projekte od kojih će koristi isključivo imati članovi Komore, a cjelokupno poslovanje Aorte bit će krajnje transparen­tno i sukladno svim zakonskim propisima.”

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ ?? Trpimir Goluža, čelnik HLK-a
ŽARKO BAŠIĆ/ Trpimir Goluža, čelnik HLK-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia