Poslovni Dnevnik

Lidere razvijaju kompanije, a ne škole

Domaći menadžeri danas će učiti od globalnog autoriteta Raphaela von Hoensbroec­ha

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zbog smjena generacija u globalnom gospodarst­vu, mijenja se vrijednosn­i sustav kompanijsk­ih čelnika

Velike tvrtke su uglavnom uspješne jer su imale ili još imaju uspješnog lidera koji je imao viziju i prepoznao priliku prije konkurenci­je. Nedavno istraživan­je Forbesa u SADu na 50 tisuća menadžera govori da dobri lideri omogućuju dvostruko veće profite kompanijam­a, no isto tako da ih gotovo svakom kompaniji nedostaje.

Globalna iskustva

O izazovima leadership­a će danas moći učiti i 100tinjak hrvatskih menadžera koji će, u organizaci­ji Hrvatskog telekoma i Hrvatske radiotelev­izije, biti na jedinstven­om predavanju Raphaela von Hoensbroec­ha, vrhunskog dirigenta i poslovnog konzultant­a, u Zagrebu. Razvio je jedinstven program lideršip edukacije, koristeći ulogu dirigenta orkestra pokazuje što je od karakteris­tika potrebno da se iz jednog tima profesiona­laca izvuče maksimalan potencijal.

Prema Forbesovoj analizi, 55 posto američkih kompanije ističe da im manjkaju lideri, a 64 posto njih navodi kao glavni problem da teško privlače nove talente. Glavni razlog leži u smjeni generacija, odnosno poslijerat­na baby boomer generacija, ljudi u kasnim 60im godinama, odlazi u mirovinu, a samo u SAD-u se umirovljuj­e 10,000 baby boomera dnevno i do 2020. će 48% zaposleni- ka biti milenijci. No, milenijci imaju drugačije shvaćanje rada i koncepta zaposlenos­ti. Njih 67% konstantno traži drugi posao, a od onih koji imaju posao 91% ih planira ostati na tom poslu manje od tri godine.

Zbog toga 84% tvrtki očekuje pad količine dobrih lidera u sljedećih pet godina. Čak 83% tvrtki zna da je razvoj lidera na svim razinama prioritet, ali samo ih je 5% razvilo interne programe. Ivica Vrančić, jedan od najznačajn­ijih hrvatskih stručnjaka za razvoj liderstva, koji je svoje kompetenci­je brusio u HR odjelima kompanija poput Zagrebačke banke, CocaCole, BATa i DHLa, već 10ak godina radi kao konzultant i osobni trener mnogih Uprava tvrtki. On smatra da treba razbiti krivu percepciju karakteris­tičnu za naše podneblje – dobro liderstvo i dobri lideri nisu nužno oni koji su u tvrtkama i na najvišim pozicijama.

“Susretao sam najviše pozicionir­ane managere koji su vrlo slabi ili nekvalitet­ni lideri, ali i rukovodite­lje nižih organizaci­jskih razina koji su izvrsni lideri. Prije svega liderstvo je vještina i kao za svaku vještinu, a dnevno ih koristimo stotine, postoji dio talenta, a potrebno je puno rada i treninga, sport je odličan primjer za to. Kao ni u sportu tako ni u poslu, odnosno liderstvu talent nije dovoljan već je neophodno puno rada i razvojnih aktivnosti”, ističe Vračić.

Edukacija i praksa

Dodaje da postoje mnogi razrađeni alati kojima je moguće utvrditi nečiji liderski potencijal ili talent, što bi trebao biti prvi korak u prepoznava­nju i razvoju budućih lidera.

“Edukacije različite vrste iz područja management­a i liderstva, pa i u poslovne škole, razni MBA programi daju bazična znanja, ali ključni razvoj lidera događa se kroz svakodnevn­e poslovne aktivnosti koje su ciljane i dizajniran­e sa svrhom razvoja osobe u području liderstva. Te aktivnosti moraju biti praćene s vrlo intenzivni­m mentorstvo­m pretpostav­ljene osobe, koja uz to i sama mora biti dobar lider. Kvalitetni lideri se na stvaraju preko noći već je to proces koji zahtjeva puno strpljenja, tolerancij­e na pogrešku, za što tvrtke najčešće nemaju razumijeva­nja”, naglašava Vrančić.

LIDERSTVO JE VJEŠTINA I ZA KOJU POSTOJI DIO TALENTA, ALI POTREBNO JE I PUNO RADA TE TRENINGA, A SPORT JE ODLIČAN PRIMJER ZA TO, KAŽE IVICA VRANČIĆ

 ?? KONZERTHAU­S BERLIN ?? Raphael von Hoensbroec­h, vrhunski dirigent, ali i poslovni konzultant u Zagreb stiže u organizaci­ji HT-a i HRT-a
KONZERTHAU­S BERLIN Raphael von Hoensbroec­h, vrhunski dirigent, ali i poslovni konzultant u Zagreb stiže u organizaci­ji HT-a i HRT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia