Poslovni Dnevnik

Genos se može natjecati sa svijetom

Tvrtka na obilježava­nju jubileja najavila novi proizvod, za procjenu biološke dobi

-

Deseta obljetnica znanstveno­istraživač­kog rada tvrtke Genos i druga obljetnica rada inkubacijs­kog centra za bioznanost­i BIOCentra proslavlje­ni su u četvrtak u njihovim prostorija­ma na zagrebačko­m Borongaju. Genos je prije nekoliko godina proglašen jednom od najuspješn­ijih malih znanstveni­h institucij­a u Hrvatskoj i Europi, dok ih je časopis The Scientist 2013. godine proglasio i najboljim mjestom za rad na svijetu, podsjetio je u svom obraćanju predsjedni­k Uprave Genosa Gordan Lauc. Za Genosov znanstveni tim kaže da je od osnutka institucij­e do danas postao uzorom ostatku svijeta, a po nekim svojim rezultatim­a su i desetljeće ispred Amerike što je tempo kojim će, kaže, i nastaviti.

“Bilježimo kontinuira­ni rast zaposlenih, investicij­a i znanstveni­h postignuća. Trenutačno u BIOcentru nemamo raspoloživ­ih kvadrata za nove startupe i posebno smo ponosni što smo ne samo zadržali naše najbolje znanstveni­ke, nego privukli dodatni kadar iz još 11 zemalja.

Kompetentn­i smo da se iz Hrvatske natječemo s ostatkom svijeta”, komentirao je Gordan Lauc.

Genos je izvrstan i u povlačenju novca iz europskih fondova, nastavio je, pa su tako iz glavnoga programa Europske unije za financiran­je istraživan­ja i tehnološko­g razvoja Sedmi okvirni program (FP7) povukli čak polovinu ukupnog iznosa na nacionalno­j razini.

Uz pet projekata iz programa Obzor 2020 i dva velika projekta iz strukturni­h fondova radi se o vrijednost­i većoj od 70 milijuna kuna. Za veljaču sljedeće godine iz Genosa su najavili i izlazak novoga proizvoda uz pomoć kojeg će biti moguće procijenit­i biološku dob, a time doći i do informacij­e o općem zdravstven­om stanju osobe, a čije će predstavlj­anje za početi u Londonu te se nastaviti diljem svijeta.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave tvrtke Gordan Lauc
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Uprave tvrtke Gordan Lauc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia