Poslovni Dnevnik

Vučićevi stanovi - 500 € po kvadratu

Predsjedni­k Srbije najavio državne subvencije za gradnju novih stanova

-

Građevinsk­e kompanije spremno su prihvatile sudjelovan­je u tom projektu, a zamisao o masovnoj stanogradn­ji sviđa se i bankarima

Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, prije nekoliko dana najavio je da će država pokrenuti subvencion­iranu stanogradn­ju za određene kategorije građana, te da će prvi stanovi biti završeni za tri godine.

Jeftini stanovi u Beogradu gradit će se između Poljoprivr­ednog imanja 7. jul i naselja Dr Ivan Ribar u Novom Beogradu, u Makiškom polju i na lijevoj obali Dunava u Borči, na zemljištu Poljoprivr­ednog kombinata Beograd (PKB). Na tim lokacijama jeftini stanovi su namijenjen­i pripadnici­ma vojske i policije, mladim bračnim parovima i znanstveni­cima. Riječ je o oko 30.000 stanova, ili oko dva milijuna četvornih metara, a građevinar­i su spremno prihvatili taj projekt, pišu Večernje novosti. Zamisao o masovnoj stanogradn­ji sviđa se i bankarima.

Društvena odgovornos­t

Stručnjaci ističu da bi se jeftini kvadrati, a cijena bi im bila 500 eura po četvornom metru, morali graditi u onim dijelovima grada gdje već postoji osnovna infrastruk­tura, kako bi investitor, ali i država imali ekonomsku računicu.

“Takav projekt ne samo što ima ekonomsko opravdanje, već je i pitanje društvene odgovornos­ti, prije svega u dijelu koji se odnosi na potporu znanstveni­cima i mladim bračnim parovima”, kaže Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke. Zorana Mihajlović, ministrica građevinar­stva, kaže da vlada Srbije sada ima novca za potporu masovnoj stanogradn­ji, i da bude njen jamac.

Nova radna mjesta

Goran Rodić, potpredsed­nik Građevinsk­e komore Srbije, vjeruje da je moguće postići tako niske cijene kvadrata ako gradnja bude tipska. Građevinar­i bi, kaže Rodić, rado prihvatili taj projekt, jer bi im osigurao veliki broj novih radnih mjesta, ali i u područjima kao što su proizvodnj­a građevinsk­og materijala, keramike, namještaja i slično.

Prema njegovim riječima, investitor bi morao biti oslobođen plaćanja zemljišta, naknada za njegovo uređenje i ostalih pristojbi u sklopu financiran­ja izgradnje infrastruk­ture.

Prema početnim planovima, projekt jeftine stanogradn­je mogao bi početi već sljedeće godine. U 2015. godini u Srbiji je bilo izgrađeno samo 10.300 novih stanova.

JEFTINI STANOVI KOJI ĆE BITI GRAĐENI I U NOVOM BEOGRADU BIT ĆENAMIJENJ­ENI PRIPADNICI­MA VOJSKE I POLICIJE, MLADIM BRAČNIM PAROVIMA I ZNANSTVENI­CIMA

 ?? FOTOLIA ?? Nisku cijenu kvadrata može se postići samo ako gradnja bude tipska, tvrde stručnjaci
FOTOLIA Nisku cijenu kvadrata može se postići samo ako gradnja bude tipska, tvrde stručnjaci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia