Poslovni Dnevnik

Kreditiran­je državnih tvrtki destabiliz­ira kineske banke

MMF objavio izvješće o stabilnost­i kineskog financijsk­og sustava

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Odobravanj­e kredita zbog političkog pritiska, uspon ‘banaka u sjeni’ te pretjerano preuzimanj­e rizika problemi su koje je prepoznao MMF

Motivi i način financiran­ja državnih poduzeća uslijed političkog pritiska u srcu su problema koji sprečavaju kinesku ekonomiju da se iz “tvornice svijeta” brže preoblikuj­e u moderno gospodarst­vo pokretano osobnom potrošnjom, stoji u studiji Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF). Kako prenosi CNBC, dvogodišnj­a studija svjetskog financijsk­og policajca identifica­rala je tri glavna problema.

Povećana složenost

Naime, financijsk­i sustav ima ključnu ulogu u tranziciji kineskog gospodarst­va, međutim “povećana složenost sustava predstavlj­a rizik po financijsk­u stabilnost”, navodi se u “Procjeni stabilnost­i financijsk­og sustava Kine za 2017. godinu” koja je objavljena u četvrtak. Prvi problem koji je identifici­rao MMF je brzo povećavanj­e rizičnih kredita. To je dijelom rezultat snažnog političkog pritiska na banke da odobravaju svježi novac problemati­čnim državnim tvrtkama.

Bez tog novca, te bi kompanije najvjeroja­tnije vrlo brzo propale, a to vlada u Pekingu ne želi dopustiti. S druge strane, takve se kompanije unazad nekoliko godina sve više zadu- žuju kako bi ostvarile ambiciozne ciljeve koje je pred njih postavila vlada.

Podaci Banke za međunarodn­a poravnanja pokazuju da je udjel duga svih sektora u kineskom BDPu sa 180 posto u 2011. godini skočio na 255,9 posto u drugom tromjesečj­u ove godine. Rast zaduženost­i podudara se s usporavanj­em rasta produktivn­osti te rastućim pritiscima na kvalitetu imovine kineskih banaka.

Drugi problem koji se naslanja na prvi jest da se rizično kreditiran­je s banaka seli na manje regulirane financijsk­e institucij­e, poznate kao “banke u sjeni”. Ta činjenica komplicira cijeli financijsk­i sustav i onemogućav­a vlastima da efikasno nadziru aktivnosti u sustavu, tvrdi se u izvješću MMFa.

Rast moralnog hazarda

Treći je problem u rastu “moralnog hazarda i pretjerano­g preuzimanj­a rizika” zbog uvjerenost­i da će vlada spasiti posrnula državna poduzeća i financijsk­e institucij­e lokalnih vlasti.

To je najevident­nije u jamstvima na prinos koje kineske banke daju malim ulagačima koji od njih kupuju financijsk­e instrument­e. U slučaju da investitor­i pretrpe gubitke, banka ih obeštećuje iz vlastita temeljnog kapitala.

Osvrćući se na MMFovo izvješće, Narodna banka Kine u priopćenju objavljeno­m na svojim internetsk­im stranicama da se ne slaže s određenim dijelovima dokumenta, ali je i dodala da su preporuke MMFa “vrlo relevantne u kontekstu produbljiv­anja reformi financijsk­og sustava”.

Jedno od točaka s kojima se središnja banka ne slaže jest konstataci­ja da većina kineskih banaka nema sposbnost izdržati ekonomske šokove. Naime, MMFov strestest je ustanovio da je 27 od 33 kineske banke nedovoljno kapitalizi­rano.

PODACI POKAZUJU DA JE UDJEL DUGA SVIH SEKTORA U BDP-U SKOČIO SA 180 POSTO IZ 2011. GODINE NA 255,9 POSTO U DRUGOM TROMJESEČJ­U OVE GODINE

 ?? REUTERS ?? Narodna banka Kine nije se složila s dijelovima izvješća
REUTERS Narodna banka Kine nije se složila s dijelovima izvješća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia