Poslovni Dnevnik

Depoziti rasli 4 posto na 274 milijarde kuna

Utjecaj niskih kamata I kućanstva i poduzeća gomilaju gotovinu, a godišnje stope rasta iznose i po 20 posto

-

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem listopada su iznosili su 273,8 milijardi kuna, što je 3,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, a 0,1 posto ili 290 milijuna kuna manje nego krajem rujna, navodi se u analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA). Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, a krajem listopada depozitni je novac iznosio 69,6 milijar- di kuna, što je 0,4 posto manje nego mjesec dana prije, ali 23,3 posto ili oko 13 milijardi kuna više u odnosu na listopad prošle godine.

Iz RBA navode da su 32,4 milijarde kuna, odnosno 46,6 posto ukupnog depozitnog novca u listopadu držala kućanstva, dok je 29,9 milijardi kuna, odnosno 43 posto depozitnog novca pripadalo nefinancij­skim društvima. “Obje su kategorije zabilježil­e godišnje stope rasta iznad 20 posto, što je u potpunosti u skladu s kontinuira­nim padom kamatnih stopa na štedne i oročene depozite u Hrvatskoj i eurozoni”, navodi se u analizi, objavljeno­j u četvrtak.

Kako pojašnjava­ju, pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišn­je likvidnost­i, što je odraz ekspanzivn­e monetarne politike Europske središnje banke (ESB) i Hrvatske narodne banke (HNB), a koja je uzrokovala pad kamatnih stopa na plasmanima.

 ?? FOTOLIA ?? Depozitni novac dosegao 69,6 milijardi kuna
FOTOLIA Depozitni novac dosegao 69,6 milijardi kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia