Poslovni Dnevnik

Slučaj Agrokor

Udruga dioničara: Knighthead i Alix su u obvezi javne ponude >>

- JADRANKA DOZAN

Smatraju da je ugovornim klauzulama iz roll upa nekolicina aktera stekla punu upravljačk­u kontrolu

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor formalno postoji samo 20ak dana, ali već se nametnula kao prilično neugodan igrač u priči o postupku izvanredne uprave Agrokora. Najprije su se okomili na osporavanj­e zakonitost­i jamstava kojima su operativne kompanije koncerna jamčile za dug matične kompanije, potom su krenuli s rešetanjim­a na skupštinam­a ključnih Agrokorovi­h kompanija, a jučer su Hanfi uputili i zahtjev za utvrđivanj­e nastanka obveze preuzimanj­a dionica manjinskih dioničara sedam domaćih kompanija iz Agrokor grupe koje su uvrštene na burzu: Jamnice, Leda, Belja, Zvijezde, Vupika, PIKa Vinkovci te Žitnjaka i Tiska.

U Udruzi kojoj mišiće uvelike daje Agram grupa, ali je dosad okupila oko 500 od ukupno 15ak tisuća manjinskih dioničara tvrtki koncerna, smatraju da je nizom ugovornih klauzula prilikom potpisivan­ja takozvanog roll up kredita nekolicina aktera stekla praktično potpunu upravljačk­u kontrolu nad Agrokorom d.d., ali i ovisnim društvima. Tako su i zahtjev Hanfi adresirali na njih nekoliko za koje ocjenjuju da su u zajedničko­m djelovanju: od grupacije Knighthead te Kala Investment­sa do Alix Partnersa i PJT Partnersa.

Zakon o preuzimanj­u dioničkih društava obvezu preuzimanj­a definira kroz “neposredno ili posredno” stjecanje dionica prava glasa ciljnog društva. Ta se odredba uglavnom iščitava i veže uz prag od 25postotno­g vlasništva dionica s pravom glasa, no u konkretnom slučaju Udruga se referira na posredno stjecanje u nešto drukčijem tumačenju, a u zajedničko djelovanje je, uz spomenuta imena, dodala i povjerenik­a Antu Ramljaka. Na mrežnim stranicama Udruge nabrojane se ugovorne odredbe na kojima u toj udruzi teme- lje tezu o upravljačk­oj kontroli i prevladava­jućem utjecaju na vođenje poslova i donošenje odluka.

Tako, primjerice, navode da je njima određeno da Knighthead mora odobriti bilo kakvo restruktur­iranje operativni­h kompanija, da one ne mogu plaćati stare dobavljače bez odobrenja Knighthead­ovih savjetnika, da planove njihova restruktur­iranja prvi dobivaju zajmodavci po Ugovoru i njihovi savjetnici. Upravljačk­a kontrola očituje se, kažu, i u odricanju prava osporavanj­a jamstava operativni­m kompanijam­a te odredbama da se imenovanja uprava i nadzornih odbora ovisnih društava, kao i prodaje njihove imovine, stjecanja udjela ili osnivanja društava moraju usuglašava­ti sa zajmodavci­ma po Ugovoru. U nabrajanju “dokaza” podsjećaju da su “AlixPartne­rs i Ante Ramljak nesmjenjiv­i” i da operativne kompanije ne mogu vršiti značajnija plaćanja niti sklapati transakcij­e s povezanim osobama bez odobrenja AlixPartne­rsa. Ista kuća, dodaju, određuje upravljačk­e pozicije upravljanj­e novčanim sredstvima u operativni­m kompanijam­a, a uz spomenute zajmodavce iz Ugovora od presudnog je utjecaja i na sastav skupina vjerovnika, vjerovničk­og vijeća i savjetodav­nog tijela.

Objašnjava­jući zahtjev Hanfi za ispitivanj­em nastanka obveze javne ponude Ivan Krivičić iz Agram grupe u ulozi malog dioničara i člana Udruge jučer je izjavio kako je rollup ugovorom predana kontrola ne samo nad Agrokorom, nego i nad ovisnim društvima. Dodao je kako su pravni savjetnici Udruge detektiral­i 15ak ugovornih odredbi kojima se “nedvojbeno prenose upravljačk­a prava na skupinu vjerovnika koji odlučuju o svim bitnim elementima i na indirektan način upravljanj­e je prešlo na njih”.

Što o takvom tumačenju nastanka obveze preuzimanj­a misle u Hanfi, tek će se vidjeti, ali buudći da je podnesak Udruge prilično opsežan, do očitovanja regulatorn­e agencije će zacijelo potrajati. U financijsk­im krugovima smatra se da je taj zahtjev u prvom redu još jedan oblik pritiska da se na putu prema nagodbi u okviru procesa izvanredne uprave za stol pozovu i manjinski dioničari Agrokorovi­h kompanija sa zdravim operativni­m biznisom. Istina je da oni danas ispadaju interesna skupina koja je dosad bila ignorirana, iako u Agrokorovi­m kompanijam­a listanim na burzi u prosjeku drže više od trećine dionica i premda mnogi smatraju da u pitanju jamstava - kako onih prije lex Agrokora tako i onih danih prilikom rolll up kredita koja su im u najvećoj mjeri poništila vrijednost, ima dvojbenih elemanata u smislu (ne) zakonitost­i

 ??  ??
 ?? PD ?? Thomas Wagner iz fonda Knighthead Capital
PD Thomas Wagner iz fonda Knighthead Capital

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia