Poslovni Dnevnik

Ipak sam odlučuje o nekretnina­ma do 7,5 milijuna kuna

Nakon pola godine Kolege ministri propustile Marićev zakon o upravljanj­u državnom imovinom

- MARIJA BRNIĆ

Marić smatra kako je tako visok prag nužan da bi se postiglo ubrzanje postupaka raspolagan­ja imovinom

Jedan od zakona koji se najduže iščekuje, zakon o upravljanj­u državnom imovinom, koji je trebao biti usvojen do kraja lipnja, konačno će se naći na dnevnom redu današnje sjednice Vlade.

U ponedjelja­k je prijedlog, koji je ljetos prošao javnu raspravu i zapeo je u postupku usklađivan­ja između državnih ministarst­ava, napokon prihvaćen na sjednicama koordinaci­ja stručnih tijela Vlade.

Ministar državne imovine Goran Marić, zbog stanke koja u radu Hrvatskog sabora slijedi do 15. siječnja, svoj će zakonski prijedlog braniti tek u drugoj polovici siječnja i veljači, s obzirom na to da se predviđa uobičajen postupak usvajanja u dva čitaburze nja i realno je, dakle, očekivati da bi zakon bio usvojen u prvom tromjesečj­u. Sam prijedlog novog zakona izazvao je u pripremi puno reakcija, poglavito zbog povećanja ovlasti u raspolagan­ju državnim nekretnina­ma koje bi trebao dobiti ministar državne imovine. S dosadašnji­h milijun kuna vrijednost nekretnina o kojima ministar može odlučivati samostalno, bez suglasnost­i Vlade, penje se na 7,5 milijuna kuna.

Toliko visoka vrijednost dovođena je u pitanje tijekom javne rasprave, a sporna je bila i pojedinim ministarst­vima, no Goranu Mariću uspjelo je nakon tri mjeseca uvjeriti kolege u Vladi da je tako visok prag nužan kako bi se postiglo ubrzanje postupaka raspolagan­ja imovinom, kojemu novi zakon teži.

Jedna od bitnih novosti u predloženo­m zakonu, koju ističu iz Ministarst­va državne imovine, jest uređenje imovinskop­ravnih odnosa između države i lokalnih i područnih vlasti nad nekretnina­ma koje su u državnom vlasništvu, a kojima upravljaju gradovi, općine i županije.

Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske, koje imaju funkciju općeg dobra poput škola, vrtića, bolnica, vatrogasni­h domova, igrališta, sportskih i rekreacijs­kih objekata, tržnica, parkova i spomenika, upisat će se u vlasništvo jedinica lokalne, odnosno područne samouprave, ističu iz Ministarst­va državne imovine. Plaćanje komunalnih naknada gradovima i općinama jedna je od novina koja je ne samo ušla u zakon, nego se i primjenjuj­e od rujna, slijedom presuda Ustavnog suda kojima je državi ukinuto oslobađanj­e od tog davanja lokalcima za svoje nekretnine.

MARIĆ U JAVNIM NASTUPIMA NE KRIJE KAKO MU JE INTENCIJA NASTAVITI SMANJIVATI RASPOLOŽIV­O ZEMLJIŠTE U DRŽAVNOM PORTFELJU I STAVLJATI GA U FUNKCIJU

Sdonošenje­m novog zakona u Ministarst­vu državne imovine imat će pune ruke posla, ne samo oko podzakonsk­ih akata, nego i niza drugih dokumenata koji proizilaze iz zakona. Upravo, naime, istječe i strategija upravljanj­a imovinom RH koja bi tako početkom godine trebala biti puštena u raspravu, a trebala bi obuhvatiti naredno sedmogodiš­nje razdoblje, do 2024. godine. Odugovlače­nje u donošenju zakona odgodilo je i usvajanje godišnjeg plana upravljanj­a državnom imovinom za 2018., kojeg se na Vladi trebalo po važećem zakonu prihvatiti do konca listopada.

U Ministarst­vu državne imovine nisu računali da će prijedlog novog zakona zapeti i rastegnuti se s njegovim prihvaćanj­em do potkraj godine, a prijedlog plana žele temeljiti na novom zakonu, koji, kako ističu, predstavlj­a iskorak prema sustavnom i proaktivno­m pristupu sektoru državne imovine, koji uključuje stanove, poslovne prostore, građevine, građevinsk­a i poljoprivr­edna zemljišta, kampove, vojarne… Svrha je novog zakona, napominju, postaviti sveobuhvat­an pravni okvir na temelju kojega će se odgovorno i funkcional­no upravljati imovinom Republike Hrvatske te, primjerice, od koncesija, prodaje i zakupa državnih nekretnina osigurati stalan prihod državnoj blagajni. Ministar Marić u dosadašnji­m javnim nastupima ne krije kako mu je intencija nastaviti smanjivati raspoloživ­o zemljište u državnom portfelju i stavljati ga u funkciju, a detaljniji plan raspolagan­ja, dakle, uslijedit će po usvajanju zakona. Što se trgovačkih poduzeća tiče, njihovi bi planovi poslovanja također bi trebali biti inkorporir­ani u godišnji plan upravljanj­a imovinom.

Ove godine, inače, Vladi i Saboru još uvijek nisu, kako je to uobičajeno, podastrti objedinjen­i podaci o poslovanju svih strateških i tvrtki od posebnog interesa države. U Ministarst­vu državne imovine kažu kako će se nastaviti s tom praksom, a analiza podataka, koja je obuhvatila ne samo rezultate iz prošle godine, nego i širi kontekst, rađena je temeljito i uskoro bi trebala biti predstavlj­ana u Banskim dvorima.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Ministar Goran Marić
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Ministar Goran Marić
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? O konačnom prijedlogu Zakona danas će raspravlja­ti Vlada
PATRIK MACEK/PIXSELL O konačnom prijedlogu Zakona danas će raspravlja­ti Vlada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia