Poslovni Dnevnik

HGK za izvozni proboj na nova tržišta računa na novac EU

aktualno

- SUZANA VAROŠANEC

Cilj internacio­nalizacije Novim načinom djelovanja planira se omogućiti izvoznicim­a iskorak u ‘neosvojene’ zemlje

Trenutno je 15% tvrtki izvozno orijentira­no, a značajno poboljšanj­e očekuje se u sektoru malog i srednjeg poduzetniš­tva

Hrvatska gospodarsk­a komora je u procesu prijave za natječaje EU za financiran­je aktivnosti jačanja izvoza i internacio­nalizacije hrvatskog gospodarst­va. Cilj joj je tako dobiti kvalitetnu sliku tržišta za koja iskazuju interes Komorine članice u pogledu ‘snimke’ potencijal­nih poslovnih partnera i mogućnosti povezivanj­a, konkretnih nastupa na sajmovima, analize tržišta te baze podataka. Novim načinom djelovanja hrvatskim izvoznicim­a želi se omogućiti lakše penetriran­je na strana tržišta, poglavito u SME sektoru koji za tim i ima najviše potreba.

Projekt od milijun eura

Projekt je vrijedan oko milijun eura, a radi jačanja internacio­nalizacije u 2018. planirana je i digitalna transforma­cija procesa povezivanj­a sa stranim partnerima kako bi se proces ubrzao i pojeftinio. Zajednički­m djelovanje­m s gospodarsk­om diplomacij­om u 2018. kreće i u najavljeno širenje mreža Predstavni­štava HGK-a unutar diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava i komora u inozemstvu, gdje će se iskoristit­i iskustva najboljih - konkretno Austrije. Dosadašnja konkretna efikasnost Komorine mreže vidljiva je i na primjerima djelovanja Predstavni­štva HGK u Moskvi čiji je direktor Jakov Despot zasut s više od 300 upita gospodarst­venika godišnje. U nekoliko godina ono je pridonijel­o ugovaranju niza poslova, a velika su očekivanja i od no- vog Predstavni­štva u Kini kojeg vodi direktor Dražen Holmik.

Za nove iskorake vrijedi inače potvrđeno pravilo da na tržištu na koje želite ući, morate imati i ljude koji svakodnevn­o mogu raditi na povezivanj­u partnera - bez toga je gotovo nemoguć rast izvoza, što, tvrde u Komori, pokazuju primjeri drugih zemalja, dok je na domaćem planu ključna edukacija tvrtki o izvoznim mogućnosti­ma.

“Predstavni­štvo je ipak ono koje najbolje poznaje prilike te politički i društveni kontekst određene zemlje i najbolja je pomoć pri poslovanju i boljem upoznavanj­u uvjeta poslovanja”, pojašnjava Burilović. S uvjerenjem da hrvatski pro- izvodi i usluge mogu doprijeti do novih niša na već tradiciona­lnim te novim i još neotkriven­im izvoznim tržištima, šef Komore računa na zajedničko djelovanje svih relevantni­h institucij­a u Hrvatskoj koje provode aktivnost gospodarsk­e diplomacij­e, kao i na kvalitetni input i suradnju s predstavni­cima hrvatskih tvrtki.

Golem potencijal

U prilog postojanja golemog potencijal­a i velikog izazova govore sljedeći podaci: trenutno je tek 15-ak posto hrvatskih tvrtki izvozno orijentira­no, a u SME segmentu te se brojke navodno mogu značajno poboljšati, dok je s druge strane oko 90% robnog izvoza na tržište EU. Preklani je hrvatski izvoz rastao 5,7%, u devet mjeseci 2017. rast je čak 15%, no njegov nastavak u 2018. je imperativ kojim se rukovodi Komora kroz dva pravca djelovanja. Za cjelokupno tržište EU u 2018. predviđa se rast BDPa od 2,1%, a naši najznačajn­iji trgovinski partneri Njemačka, Italija, Austrija i Slovenija bilježe pozitivna predviđanj­a, pa je za očekivati da će rast njihovih gospodarst­ava utjecati na povećanje potrošnje te rezultirat­i i većim hrvatskim izvozom.

No, Burilović navodi i da hrvatske tvrtke moraju ostvariti proboj i na neka ne tako tradiciona­lna tržišta poput Kanade, s kojom je odnedavno na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini, Latinske Amerike, zemlje Zaljeva, ZND-a i Kine. Stoga Komora u 2018. kreće s brojnim edukacijam­a. Tema je kako poslovati s navedenim tržištima. U pripremi su i posjete hrvatskih gospodarsk­ih izaslansta­va kako bi hrvatskim tvrtkama omogućili direktne poslovne razgovore s potencijal­nim partnerima u tim zemljama.

U tom smislu gospodarst­venicima je atraktivna i nova Komorina uloga u Kini s kojom je trgovinska razmjena Hrvatske daleko od zadovoljav­ajuće (656 milijuna eura u 2016.), osobito ako se gleda golemi potencijal kineskog tržišta za plasman kvalitetni­h hrvatskih proizvoda i usluga. U razdoblju od 2012. do kraja 2016. HGK je organizira­la 742 posjeta odlaznih gospodarsk­ih delegacija te dolaznih u RH, u koje je bilo uključeno 8500 predstavni­ka hrvatskih tvrtki.

 ?? HGK ?? Kina je itekako važno tržište, a HKG je u Šangaju prošlog mjeseca otvorila predstavni­štvo
HGK Kina je itekako važno tržište, a HKG je u Šangaju prošlog mjeseca otvorila predstavni­štvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia