Poslovni Dnevnik

Valamar dionica godine, a nagrađen i za najveći promet

U Zagrebu po šesti put dodijeljen­e Nagrade Zagrebačke burze

- TOMISLAV PILI

Priznanje tržišta U Zagrebu po šesti put dodijeljen­e Nagrade Zagrebačke burze

Financijsk­a zajednica tu turističku kompaniju smatra najboljim ulazom za ulaganje u hrvatski turizam

Nagrada Zagrebačke burze za dionicu godine dodjeljuje se već šest godina, a svo to vrijeme odlazi samo jednoj kompaniji Valamar Rivieri. Na dodjeli nagrada koja se u utorak održala u Zagrebu laureat u najprestiž­nijoj od sedam kategorija opet je, prema izboru javnosti, ta turistička kompanija. Kako je stajalo u obrazložen­ju odluke, financijsk­a zajednica smatra kako se radi o kompaniji koja je među vodećima u zemlji po kvaliteti odnosa s investitor­ima te najbolji ulaz za ulaganje u hrvatski turizam.

Vrlo lijepa godina

Nagradu je članu Uprave Marku Čižmeku predala predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, a Čižmek je naglasio kako je godina na izmaku bila vrlo lijepa za Valamar Rivieru s ostvarenih šest milijuna noćenja. Pri tome je iznio niz, kako je kazao “cjenovno neosjetlji­vih informacij­a”, pa su tako okupljeni doznali da je Valamar ove godine povećao masu plaća za 11 posto, a iznos plaćenog PDVa za 30 posto. “Za to nismo dobili nagradu”, dodao je Čižmek. K tome, povrat dioničarim­a ove je godine iznosio preko 30 posto dok je broj dioničaraf­izičkih osoba koji su zahvaljuju­ći rastu cijene dionice postali milijunaši skočio za 106 posto. “Sada ih su 134”, otkrio je Čižmek.

Osim u kategoriji dionice godine u izboru javnosti, Valamar je po prvi puta nagrađen i u kategoriji dionice s najvećim prometom. Tu je nagradu primio voditelj odnosa s investitor­ima Filip Močibob koji je istaknuo kako se promet tom dionicom od uvrštenja udvostruči­o. Značaj turistički­h dionica istaknula je u uvodnom obraćanju i Ivana Gažić kazavši kako je zbog rasta cijena i prometa vrijednosn­icama u tom sektoru Zagrebačka burza postala “turistička burza”. Značaj je posebno vidljiv ove godine. Naime, dok je CROBEX za ovu godinu u minusu od sedam posto, jedina dva sektorska indeksa sa značajniji­m rastom su indeksi turističko­g i transportn­og sektora. Tako je turistički CROBEX u plusu od 13 posto dok je transportn­i skočio 20 posto.

Neizbježni Agrokor

Osvrćući se na ovu godinu, čelnica ZSEa nije mogla izbjeći utjecaj Agrokora na pad prometa i cijena dionica. Od ostalih izazova istaknula je uvođenje europske direktive MiFID II koja je “afektirala mnoge na tržištu”. Što se tiče iduće godine, Gažić je najavila mnogo optimizma, ali i promjenu uvjeta za uvrštenje kako bi se ojačalo korporativ­no upravljanj­e.

U ostalim kategorija­ma za najveći porast cijene nagrađena je Atlantska plovidba koja je ove godine skočila 130 posto. Nagradu za najveći porast prometa odnijela je još jedna turistička tvrtka, Arena Hospitalit­y Group dok je Članom godine proglašen Interkapit­al vrijednosn­i papiri. Hrvatski telekom je nagrađen za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, a nagradu Akademije ZSEa za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala ponijela je Udruga društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima.

 ??  ?? Filip Močibob, voditelj odnosa s investitor­ima Valamara, Ivana Gažić, čelnica ZSE-a i Marko Čižmek, član Uprave Valamara
Filip Močibob, voditelj odnosa s investitor­ima Valamara, Ivana Gažić, čelnica ZSE-a i Marko Čižmek, član Uprave Valamara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia