Poslovni Dnevnik

Nije dobro da se taksi aplikacije legalizira­ju

Ključna zamjerka Obrtnici se protive tome što novi zakon predviđa alternativ­u taksimetra

- DARKO BIČAK

Upotreba aplikacije u taksi prijevozu, umjesto postojećeg taksimetra, je ključna zamjerka taksista na novi Zakon o cestovnom prijevozu koji je trenutačno u javnoj raspravi.

Taksimetri kojima se služe taksisti iznimno su strogo baždareni, a aplikacije se ne mogu tako dobro kontrolira­ti, istaknuli su sudionici skupa “Liberaliza­cija taksi prijevoza” u organizaci­ji Jutarnjeg lista jučer u Zagrebu. Iznimno kritičan prema prijedlogu novoga zakona je predsjedni­k Udruženja taksi prijevozni­ka pri HOKu Božo Miletić, u nešto manjoj mjeri predsjedni­k Udruženja taksista pri HGK Petar Dragić, dok je ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković više puta istaknuo da se radi o prijedlogu koji se može korigirati.

Butković je rekao da se u prijedlogu novog zakona o cestovnom prijevozu, koji je u javnom savjetovan­ju do 31. prosinca, išlo na mnoga poboljšanj­a i usklađivan­ja s europskim direktivam­a, a u dijelu koji se tiče autotaksi prijevoza i u određene izmjene. “Svi će imati ista pravila i nikome nismo išli na ruku. Ide se na liberaliza­ciju što dosad nije bio slučaj, jer su gradovi i općine ograničava­li broj dozvola, što po novom zakonskom prijedlogu više neće biti moguće”, rekao je Butković. Dodao je da se ovim promjenama želi pojačati uporaba taksija i povećanje sigurnosti vozila.

 ?? MATIJA HABLJAK/ PIXSELL ?? Zakon o cestovnom prijevozu izjednačav­a sve sudionike na taksi tržištu
MATIJA HABLJAK/ PIXSELL Zakon o cestovnom prijevozu izjednačav­a sve sudionike na taksi tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia