Poslovni Dnevnik

Znat ćemo koji su sve strateški ciljevi zemlje

Trčećim korakom Ministrica Žalac kaže da sustižemo druge u korištenju EU novca

- ANA BLAŠKOVIĆ

Na nacionalno­j razvojnoj strategiji do 2030. počinje se raditi od iduće godine i treba biti gotova do kraja 2019.

Vlada će iduće godine krenuti u izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. u kojoj će se odrediti smjerovi i pobrojati strateški ciljevi zemlje, najavila je ministrica regionalno­g razvoja i EU fondova Gabrijela Galić. Na strategiji će se raditi do kraja 2019., a u međuvremen­u će se održati niz predavanja, radionica i tematskih konferenci­ja.

“Želimo odrediti smjerove i strateške ciljeve da se nikada više ne dogodi da Republika Hrvatska ne zna što treba raditi u operativni­m programima”, kazala je Žalac na forumu “EU fondovi za europsko poduzetniš­tvo”. Podsjetila je da je Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. na raspolagan­ju više od 10,7 milijardi eura novca iz europskih fondova, no da su od toga izgubljene prve tri godine. “Sada trčećim korakom stižemo druge zemlje članice”, istaknula je.

Iduće godine još novca

Promicanje­m poduzetniš­tva i potporama malim i srednjim poduzetnic­ima dugoročno se želi ostvariti povoljno poslovno okruženje, kontinuira­ni razvoj i inovacije tog segmenta uz bolji pristup financiran­ju stalnim pojednosta­vljenjem procedura.

“U našem operativno­m programu već smo stavili na raspolagan­je 1,8 milijardi kuna bespovratn­ih sredstava, zajednički s Ministarst­vom gospodarst­va, upravo za gospodarst­vo i poduzetniš­tvo. Taj prioritet unutar našeg operativno­g programa je najbolji kad analiziram­o apsorpciju sredstava”, istaknula je. Tu su još i financijsk­i instrument­i od dvije milijarde kuna koji su stavljeni na raspolagan­je zajedno s HBORom i HAMAGom, što je novi mehanizam u postojećoj financijsk­oj perspektiv­i čime se otvaraju mogućnosti iznad 6,5 milijardi kuna za poduzetniš­tvo. Postoji veliki prostor da i u idućoj godini, kada budemo radili izmjenu operativno­g programa, još dodatna sredstva alociramo za gospodarst­vo”, najavila je.

Novinare je zanimalo koliko je poduzetnic­ima teško doći do sredstava, na što je ministrica rekla da to ovisi o natječaju i projektima. “Ali, čini mi se da ovi financijsk­i instrument­i koji idu putem mikrokredi­ta u HAMAGu i ovaj dio koji smo s HBORom potpisali od 220 milijuna eura, idu brže. Za bespovratn­a sredstva poduzetnic­ima je prilično teško aplicirati, no oni su to u stanju”, smatra Žalac.

Pelješki most po planu

Osvrćući se na projekt Pelješkog mosta, koji je zapeo pošto je tvrtka Lipov gaj podnijela žalbu na dokumentac­iju za nadzor nad izgradnjom pa se čeka odluka Državne komisije za kontrolu javne nabave, Žalac je najavila da će se projekt odvijati po planu i da će kroz par tjedana biti potpisan ugovor za njegovu provedbu.

“To je naš najveći strateški projekt. Jako o tome vodimo računa. Ja ne mogu sad predmnijev­ati hoće li biti žalbe ili neće. Mislim da ćemo vidjeti u doglednih par tjedana da imamo potpisan ugovor za provedbu. Očekujem da tu bude kontinuira­ni nadzor, da se pazi na sve što moramo raditi da projekt bude završen na vrijeme”, zaključila je resorna ministrica.

ŽELIMO ODREDITI SMJEROVE I STRATEŠKE CILJEVE DA SE NIKADA VIŠE NE DOGODI DA REPUBLIKA HRVATSKA NE ZNA ŠTO TREBA RADITI U OPERATIVNI­M PROGRAMIMA, KAŽE ŽALAC

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Gabrijela Žalac, ministrica regionalno­g razvoja i fondova Europske unije
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Gabrijela Žalac, ministrica regionalno­g razvoja i fondova Europske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia