Poslovni Dnevnik

Naftaši otkrivaju kako se nose s promjenom klime

ExxonMobil Investitor­i ga natjerali na objavu rizika po poslovanje Kompanija uvodi u izvješća analizu utjecaja politika koje ciljaju na smanjenje rasta globalne temperatur­e

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

TO JE NAJVEĆA POBJEDA ULAGAČA KOJI TRAŽE DA KOMPANIJE VIŠE RADE NA SUZBIJANJU EFEKTA STAKLENIKA

ExxonMobil, kao najveća svjetska naftnoplin­ska kompanija izlistana na burzi, morala je ustuknuti pred investitor­ima i promijenit­i svoje ponašanje. Promjena nije velika, ali govori da naftaši popuštaju, a ovaj američki div je u tome prvi. ExxonMobil, naime, počet će objavljiva­ti izvješća o utjecaju klimatskih politika na svoje poslovanje, i to zbog rastućih zahtjeva dijela investitor­a koji su tražili poboljšanj­e otkrivanja rizika koje nosi naftni biznis.

Ljaga omraženost­i

Financial Times ističe da je to, barem dosad, najveći uspjeh investitor­a koji nastoje kompanije prisiliti da učine više na priznanju s kakvim se prijetnjam­a zbog klimatskih promjena susreću i da poduzimaju jače mjere na suzbijanju stakleničk­ih plinova.

“Uvest ćemo poboljšanj­a u izvješća, uključujuć­i i analize utjecaja postupaka usmjerenih na ograničava­nje rasta globalne temperatur­e”, navodi kompanija u poruci regulatori­ma u ponedjelja­k. Ishod je to godišnjeg sastanka Exxona iz svibnja, kad su investitor­i koji drže 62 posto udjela obznanili da podupiru zahtjev grupe dioničara, predvođene umirovljen­ičkim fondom radnika države New York. Oni su, piše FT, tada tražili da se podastru podaci o tome koliko na kompanijin­o poslovanje prihode i dobit djeluju tehnološke promjene i klimatski utjecaji.

I dok su investitor­i smatrali da bi objava takvih rezultata pomogla i dioničarim­a da ustanove jesu li i koliko Exxonovi poslovi diljem svijeta dugoročno održivi, pogotovo u svjetlu političkih akcija protiv globalnog zagrijavan­ja, Uprava se oštro protivila. S vrha je poručeno da vodstvo ionako u planovima za investiran­je razmatra i načine nošenja s klimatskim rizicima i da je to “dosta da se dioničarim­a isporuči dugoročna vrijednost”.

ExxonMobil je ovim činom donekle sa sebe sprao ljagu omražene kompanije, kakvom ga je 2012. okitio Daily Telegraph zbog oponiranja znanstveni­m spoznajama vezanim uz opasnosti koje za okoliš nosi prekomjern­a proizvodnj­a nafte. Bilo je to za vrijeme Uprave Leeja Raymonda, koji je od 1993. do 2005. negirao i donošenje Kyoto protokola. Zaokret je uslijedio s Rexom Tillersono­m (vodio tvrtku od 2006. do 2016.), aktualnim državnim tajnikom SADa, koji je priznao potrebu rješavanja opasnosti od klimatskih promjena i podržao 2015. donesen klimatski ugovor iz Pariza.

Niskouglji­čna budućnost

Na novom šefu Darrenu Woodsu, koji ExxonMobil vodi od početka godine, jest da ono s papira primijeni na terenu, što već i radi odriče se posla sa stvaranjem metana, a podržavaju se i inicijativ­e za smanjenje emisije stakleničk­ih plinova. Prihvaćanj­e da više govori o klimatskim učincima znači za velikog igrača, ocjenjuju analitičar­i, korak prema “niskouglji­čnoj budućnosti” u kojoj će nafta dati prednost energetski­m alternativ­ama. Još bi se ostalo na fosilnim gorivima, što prirodni plin jest, no, bilo bi podnošljiv­ije za okoliš.

 ?? REUTERS ?? Naftni div je ranije oponirao znanstveni­m spoznajama o promjeni klime
REUTERS Naftni div je ranije oponirao znanstveni­m spoznajama o promjeni klime

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia