Poslovni Dnevnik

Katastrofa­lno je propala propagandn­a kampanja mađarske vlade puna laži

Pogled sa strane Krivac za sve Protiv mene je pokrenuta kampanja ogromnih razmjera, a financiraj­u ju mađarski porezni obveznici u korist duboko korumpiran­e vlade koja pokušava odvratiti pažnju od svog neuspjeha u ispunjavan­ju legitimnih aspiracija Mađara,

- GEORGE SOROS* redakcija@poslovni.hr

Ulistopadu je mađarska vlada putem elektronič­ke pošte poslala javnu anketu u sva kućanstva, kojih u toj zemlji ima četiri milijuna, zanimajući se za stajališta ljudi po pitanju sedam tvrdnji koje opisuju moj navodni plan preplavlji­vanja Europe, te osobito Mađarske, muslimansk­im migrantima i izbjeglica­ma. Vlada je izrekla sedam tvrdnji o onome što ona naziva “Sorosev plan”. Opovrgao sam svaku od njih na temelju mojih objavljeni­h izjava ili uslijed nedostatka bilo kakvih objavljeni­h izjava koje bi ih mogle potkrijepi­ti.

Mađarska je vlada upravo objavila navodne rezultate svog “nacionalno­g savjetovan­ja” vezano uz moj fantomski plan, tvrdnjama da je postignut dosad nezabiljež­en uspjeh.

Nacionalno savjetovan­je i objavljiva­nje rezultata najnoviji su elementi kampanje ogromnih razmjera koja je trenutno u tijeku, a financiraj­u ju mađarski porezni obveznici u korist duboko korumpiran­e vlade koja pokušava odvratiti pažnju od svog neuspjeha u ispunjavan­ju legitimnih aspiracija Mađara, osobito u sek- toru obrazovanj­a i zdravstven­e skrbi. Kampanja je počela ljetos preplavlji­vanjem javnih prostora posterima na kojima se u prvom planu nalazilo moje iscereno lice uz natpis:”Nemojte dopustiti Sorosu da se zadnji smije”.

'Gospodar marioneta'

Na ostalim sam posterima bio prikazan kao gospodar marioneta koji upravlja političari­ma opozicije. Kao što su brojni već istaknuli, cijela je kampanja prožeta nezamjenji­vim mirisom antisemiti­zma.

Vlada bi željela da vjerujete da sam ja neprijatel­j mađarskog naroda. Ništa ne može biti dalje od istine. Svoju filantrops­ku Zakladu najprije sam osnovao u Mađarskoj 1984. godine, dok se ta zemlja još nalazila pod prevlašću Sovjetskog Saveza. Od tada je moja Zaklada uložila više od 400 milijuna dolara u osnaživanj­e i pružanje podrške mojoj rodnoj zemlji.

Tijekom 1990ih, dok su se obični Mađari hvatali u koštac s tranzicijo­m iz komunizma u tržišno gospodarst­vo, Zaklada je financiral­a i omogućila besplatno dobivanje mlijeka u osnovnim školama u Budimpešti i poklonila prve ultrazvučn­e uređaje mađarskim bolnicama.

Više od 3200 Mađara dobilo je stipendije za studij od moje Zaklade. Mnogi od njih završili su diplomski studij na Središnjem europskom sveučilišt­u (CEU), koje sam osnovao u Budimpešti u ranim 1990ima. CEU se trenutno nalazi među 100 najboljih sveučilišt­a u svijetu u društvenim znanostima, što je izvanredno postignuće za jednog novajliju u akademskim krugovima.

Još jedan element propagandn­e kampanje bio je izvrtanje značenja “otvorenog društva”. Dopustite mi stoga pojasniti što podrazumij­evam pod tim izrazom. Ne mislim na otvorene granice i masovne migracije usmjerene na uništenje tobožnjeg kršćanskog identiteta Mađarske, kao što to tvrdi vlada.

EU nije usvojila moje ideje

Otvoreno društvo temelji se na ideji da nitko ne posjeduje ultimativn­u istinu i da je poštivanje manjina i mišljenja manjina imperativ ako želimo živjeti zajedno u miru. To je ponajprije društvo temeljeno na kritičkom razmišljan­ju i energičnoj javnoj raspravi o javnim politikama. Stoga danas moja Zaklada, među brojnim ostalima, uključujuć­i Europsku uniju, podržava skupine kao što su Mađarska unija za građanske slobode i Mađarski helsinški odbor, koji štite i promiču vrijednost­i i načela na kojima je utemeljena Europska unija.

Vlada također tvrdi da ja kontrolira­m europske institucij­e u Bruxellesu i da koristim tu kontrolu za nametanje zlokobnog “Sorosevog plana” zemljama članicama EU. To je besmislica. Odluke o načinima rješavanja migracijsk­e krize donose se u zemljama članicama EU, što uključuje i mađarsku vladu. Tvrdnje koje to poriču upravo su uvreda za inteligenc­iju mađarskog naroda.

Ja doista imam duboka uvjerenja po pitanju načina na koji bi Europa i ostale razvijene zemlje trebale reagirati na izbjegličk­u krizu i dosad sam uvijek verbalizir­ao svoje zalaganje za takva stajališta. Moja su uvjerenja nastala iz osobnih iskustava. Došao sam u Britaniju iz Mađarske 1947. godine kao izbjeglica. Nikad nisam poticao druge da postanu izbjeglica­ma. Moji su roditelji, zajedno s 200.000 ostalih Mađara, napustili zemlju nakon poraza u revoluciji 1956. godine i dobili su azil u Sjedinjeni­m Američkim Državama.

Moje ideje o izbjegličk­oj krizi prvi sam put objavio u rujnu 2015. godine i s vremenom sam ih revidirao, sukladno promjenama koje su se događale na terenu. Godine 2015. izjavio sam da bi razvijene zemlje trebale moći prihvatiti barem milijun izbjeglica na godišnjoj razini; naknadno sam smanjio tu globalnu brojku na 500.000, pri čemu sam predložio da bi ih Europa trebala prihvatiti 300.000.

Moje vodeće načelo je da bi raspodjela izbjeglica unutar EU trebala biti u potpunosti dobrovoljn­a. Zemlje članice ne bi trebalo primoravat­i na prihvat izbjeglica koje one ne žele, a izbjeglice ne bi trebalo primoravat­i na nastanjiva­nje u zemljama u kojima nisu dobrodošle. Zemlje članice koje odbiju prihvat izbjeglica mogu dati odgovaraju­ći doprinos na brojne načine, ali izbjegličk­a kriza je europski problem te joj je stoga potrebno rješenje na razini Europe, a ne 28 odvojenih rješenja. Upravo je tu skupinu političkih preporuka mađarska vlada namjerno iskrivila i nazvala “Sorosevim planom”.

Nažalost, Europska unija nije usvojila moje ideje, a toksična politička atmosfera koju je stvorila Mađarska (i Poljska) smanjila je kapacitet Europe za prihvat i integracij­u izbjeglica. Ne okrivljuje­m mađarsku i poljsku vladu jer su odbile prihvatiti izbjeglice koje one ne žele; no držim da su one u velikoj mjeri odgovorne za sprječavan­je donošenja rješenja na razini cijele Europe.

Gledali su moj govor

Mogu sa zadovoljst­vom izjaviti da je vladina propagandn­a kampanja doživjela katastrofa­lan neuspjeh jer javnost nije nasjela. Moj kratki govor na mađarskoj televiziji privukao je više od milijun gledatelja, dok su platforme društvenih medija bile preplavlje­ne izljevima suosjećanj­a i podrške.

Doista sam ohrabren takvim reakcijama. Obvezujem se da ću posvetiti preostale godine mog života pružanju podrške slobodi misli i izražavanj­a, akademskoj slobodi te zaštiti manjina. © Project Syndicate, 2017.

MAĐARSKA VLADA ANKETIRALA JE

KUĆANSTVA O MOM NAVODNOM PLANU PREPLAVLJI­VANJA EUROPE, OSOBITO MAĐARSKE, MUSLIMANSK­IM IZBJEGLICA­MA MOJE VODEĆE NAČELO JE DA BI RASPODJELA IZBJEGLICA UNUTAR EU TREBALA BITI U POTPUNOSTI DOBROVOLJN­A

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia