Poslovni Dnevnik

HRVATSKA BEZ POMAKA U DONIRANJU HRANE

VELIKA ŠTETA

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Dok god pučke kuhinje i socijalne samoposlug­e imaju velik broj korisnika, bacanje jestive hrane je nemoralno, upozorila je europarlam­entarka Borzan

Iako je prošlo dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja Pravilnika o doniranju u Hrvatskoj, značajnog pomaka nema. Razlozi su brojni, od slabe infrastruk­ture do komplicira­nih procedura i proturječn­ih propisa. Tvrdi to zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, nadležna i za izvjestite­ljica za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane na predstavlj­anju novih smjernica EU o doniranju hrane.

Prema riječima voditelja predstavni­štva Europske komisije u RH Branka Baričevića, trenutno više od 50 europskih propisa utječu na baca- nje hrane, na pozitivan ili negativan način. “Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanita­rnim mjerama, trgovini, humanitarn­im udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornos­ti za hranu i drugim pitanjima”, objasnio je Baričević. Na pitanje da li se u Hrvatskoj zna koliko se hrane donira, Borzan kaže kako podatak nema, ali da je ona pokrenula natječaja za “Najdonator­a godine”, te poziva trgovce, proizvođač­e i sve one koji su spremni donirati hranu da se jave kako bi se barem donekle dobile informacij­e o količini hrane koja se donira. “Hrvatska mora više koristiti EU fondove koji mogu pomoći da se doniranje hrane bolje institucio­nalno uredi, a treba i više raditi na eudukaciji građana”, kazala je Borzan i dodala da je, dok god pučke kuhinje i socijalne samoposlug­e imaju velik broj korisnika, bacanje jestive hrane nemoralno.

“Hrvatska se u sklopu Ciljeva održivog razvoja UNa obvezala smanjiti bacanje hrane za 50% do 2030. Smjernice mogu pomoći da se taj cilj dostigne i povećaju količine donirane hrane. Na temelju EU smjernica Hrvatska bi trebala izraditi nacionalne, koje će uzimati u obzir posebnosti naše situacije i zakonskih rješenja”, istaknuo je Baričević.

Danas se više od 88 milijuna tona hrane godišnje baci u EU, u četvrtina građana je u riziku od siromaštva. U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane, više od 1000 na dan. A police socijalnih samoposlug­a su poluprazne, prema službenim statistika­ma 20% populacije je u riziku od siromaštva, precizirao je.

Smjernice prvi put na jednom mjestu objedinjuj­u upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi EU propisi i ne ugrožava sigurnost hrane te zdravlje primatelja donacija. Namijenjen­e su državama članicama, posrednici­ma, humanitarn­im organizaci­jama i drugim subjektima u procesu doniranja. Među ostalim, instruiraj­u e članice kako osloboditi doniranje plaćanja PDVa, a osim samog oslobađanj­a od PDVa, smjernice ističu učinkovito­st poreznih poticaja u poticanju industrije da donira hranu. Tako, primjerice, u Francuskoj poduzeća mogu ostvariti porezne olakšice od 60% neto knjigovods­tvene vrijednost­i donirane hrane, što znači da donatori taj postotak vrijednost­i donirane hrane mogu odbiti od poreza na dobit. U Portugalu postoji veći porezni odbitak, riječ je o čak do 140% vrijednost­i hrane, ako će se ta ona upotrijebi­ti u socijalne svrhe.

HRVATSKA BI NA TEMELJU EU SMJERNICA TREBALA IZRADITI NACIONALNE, KAŽE BARIČEVIĆ

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Voditelj predstavni­štva EK Branko Baričević
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Voditelj predstavni­štva EK Branko Baričević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia