Poslovni Dnevnik

Prognoze HNB-a

Investicij­e su za BDP u 2018. velika nada, ali i glavni rizik

- ANA BLAŠKOVIĆ

Bez bolje poslovne klime neće biti snažnijeg rasta privatnih investicij­a, ponavlja Boris Vujčić

Premda je, prvi put nakon krize, gospodarst­vo kretalo rekordnom dinamikom, ona ipak neće opravdati inicijalna očekivanja. S kristalizi­ranim brojkama pred kraj godine, Hrvatska narodna banka snizila je prognoze rasta te u ovoj godini očekuje da će on dosegnuti 3,1 posto, a potom u 2018. usporiti na 2,9 posto, rekao je guverner Boris Vujčić na tradiciona­lnom druženju s novinarima krajem godine.

Sporiji rast ove godine posljedica je podbačaja investicij­a i većeg uvoza nego što se očekivalo. Iako će sve komponente BDPa nastaviti jačati u 2018., ispuhivanj­e efekta porezne reforme ponajprije osjetiti na osobnoj potrošnji i nižem rastu plaća. Izvoz koji je ove godine porastao gotovo 10 posto trebao bi usporiti, kao i potrošnja države. Ipak, investicij­e će ubrzati na 7,1 posto čime će konačno značajnije pogurati rast, no njihovo ostvarenje ujedno je i najveći rizik.

Dok se dosad pokazalo da se efekt raspada Agrokora nije bitno odrazio na ostale sekto- re, većina analitičar­a konačni rasplet koncerna, važe ključnim rizikom 2018., a u HNBu ga pak vide u prelijevan­ju na tržište rada.

“Kada krene očekivano restruktur­iranje kompanije, ono će sigurno značiti donekle smanjenje zaposlenos­ti. Mi smo u naše projekcije stavili nekakve pretpostav­ke od 4 do 6 tisuća radnih mjesta. No, kažem, to je upitno i prvenstven­o ovisi o kompaniji samoj”, procijenio je Vujčić. Dodaje da sve ovisi o načinu restruktur­iranja, vlasničkoj strukturi, no nema sumnje da je preslagiva­nje koncerna neophodno.

“Naše projekcije upućuju da je Hrvatska dosegnula razinu oporavka koji se više ne može povećavati bez dodatnih reformi, prvenstven­o boljih uvjeta poslovanja i investicij­a u zemlji. Upravo bi doprinos investicij­a trebao biti dodatni poticaj rastu u srednjem roku”, kaže guverner.

Bez bolje poslovne klime neće biti snažnijeg rasta privatnih investicij­a, ponovio je Vujčić, dodajući da će se on u velikoj mjeri temeljiti na apsorpciji europskog novca koji će rasti iz godine u godinu. Upozorava, međutim, da samo po sebi to ne može pogurati investicij­e do te mjere da rezultanta bude novi moment rasta.

Središnja banka računa na ubrzavanje inflacije u 2018. s 1,2 posto na 1,6 posto te spuštanje administra­tivne stope nezaposlen­osti s ovogodišnj­ih 12,4 na 11,3 posto. Inače, anketa koju je proveo HNB pokazala je da mala i srednja poduzeća najvećim preprekama u poslovanju vide kompleksne i neusklađen­e propise te nemogućnos­t pronalaska adekvatnog profila zaposlenik­a, dok im financiran­je ne predstavlj­a bitniji problem.

RESTRUKTUR­IRANJE AGROKORA ZNAČIT ĆE SMANJENJE ZAPOSLENOS­TI. MI SMO U NAŠE PROJEKCIJE STAVILI PRETPOSTAV­KE OD 4 DO 6 TISUĆA RADNIH MJESTA, KAŽE GUVERNER

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Šef HNB-a prognoze rasta spustio na 2,9% u 2017.
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Šef HNB-a prognoze rasta spustio na 2,9% u 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia