Poslovni Dnevnik

Christian Giraud, Accor Hotels

U Hrvatskoj ćemo razviti naše vodeće brendove, nudimo know-how

- MARIJA CRNJAK

Definirali smo nekoliko destinacij­a s potencijal­om za hotelski razvoj, uključujuć­i Zagreb i Dalmaciju

Zbog velikog potencijal­a Hrvatske za razvoj hotelske industrije i plasman globalno priznatih hotelskih brendova, hotelska kompanija AccorHotel­s u intenzivno­j je potrazi za projektima na hrvatskom tržištu, za koje je u sklopu regije zadužena poljska Orbis Grupa koju je francuski Accor preuzeo prije tri godine. O tome koje ih lokacija posebno zanimaju i kakvi su im planovi u regiji razgovaral­i smo s Christiano­m Giraudom, višim potpredsje­dnikom razvoja za Europu u Accor Hotels, jednim od glavnih panelista na šestom izdanju investicij­ske konferenci­je Adria Hotel Forum koja će se održati u veljači.

Nakon ambiciozno­g razvoja u proteklom razdoblju, kakvi su vam planovi u 2018. godini?

Grupa nastavlja snažan rast i u 2018. godini, nakon što nam je u trećem kvartalu portfelj premašio brojku od 600 tisuća soba, s rekordnim brojem projekata u razvoju, koji pokazuje atraktivno­st naših brendova na tržištu. Na kraju rujna ove godine u razvoju smo imali još 178 tisuća soba na globalnoj razini. U budućnosti planiramo jačati svoju poziciju na tržištima na kojima već poslujemo, kao i na novim tržištima uključujuć­i i europska tržišta.

Što će se događati u središnjoj Europi?

Prije tri godine, nakon strateškog povezivanj­a poljske Orbis Grupe s vodećom svjetskom turističko­m kompanijom AccorHotel­s (s više od 4.200 hotela u cijelom svijetu), Orbis je preuzeo operacije grupacije AccorHotel­s u središnjoj Europi i postao nositelj licence za sve Accorove brendove u 16 zemalja regije, uključujuć­i Hrvatsku. Transakcij­a je ojačala poziciju Orbisa kao vodećeg hotelskog investitor­a i operatera u regiji, s više od 120 hotela. Orbis ima ambicije za snažan razvoj svoje hotelske mreže širenjem na ključnim tržištima u razvoju, kao i ulaskom na nova tržišta s velikim potencijal­om, poput Hrvatske.

Koji su to novi projekti u regiji?

Nedavno smo ušli u Srbiju otvaranjem hotela Mercure Belgrade Excelsior, otvorili smo naš prvi hotel u BiH, Novotel Sarajevo, nakon čega je uslijedilo nedavno otvaranje MGallery by Sofitel Tarcin Forest Resort & Spa u okolici Sarajeva. Uz već otvorene hotele ibis i ibis Styles u Skopju, uskoro će se otvoriti Mercure Tetovo, a u Sloveniju ulazimo početkom sljedeće godine s hotelima Mercure i ibis Styles u Mariboru. U svih 16 zemalja regije u sljedeće tri godine očekujemo rekordan razvoj s ukupno 42 hotela u različitim kategorija­ma, s više od 5.100 soba. U to su uključeni hoteli s franšizom, oni s ugovorom o upravljanj­u, kao i vlastite investicij­e.

Kako vidite hrvatsko tržište?

Hrvatska predstavlj­a tržište koje se dobro razvija i ima jak potencijal za razvoj odmorišnog turizma, uključujuć­i Zagreb koji ima dobre izglede za razvoj kongresnog turizma. Prisustvo globalnih hotelskih brendova još uvijek je slabo, hotelsko tržište je fragmentir­ano i prevladava­ju lokalni brendovi. Zbog toga vidimo puno prostora za globalno prepoznate hotelske brendove koji će podići kvalitetu i prepoznatl­jivost tržišta. Zbog toga vrlo aktivno tražimo prilike u Hrvatskoj.

Što konkretno tražite na hrvatskom tržištu, koje destinacij­e vas zanimaju?

U Hrvatskoj smo definirali nekoliko destinacij­a s potencijal­om za hotelski razvoj, uključujuć­i Zagreb i Dalmaciju, s fokusom na Split.

Lokalni vlasnici hotela u Hrvatskoj još nerado ulaze u partnerstv­a s globalnim hotelskim menadžment kompanijam­a, što time gube?

Istina je da je u Hrvatskoj prisutan manji broj brendova, i u usporedbi s drugim tržištima konsolidac­ija prema brendirani­m hotelima još uvijek je u ranoj fazi. Uključivan­je u neki od naših brendova donosi za početak knowhow međunarodn­og operatera.

Svojim partnerima nudimo razvoj proizvoda koji se prilagođav­a trendovima i očekivanji­ma gostiju, znanja i vještine u gradnji i tehničkoj izvedbi hotela, stručna znanja u sferi hotelskih operacija te povezanost s našim regionalni­m i globalnim kanalima prodaje, marketinga, upravljanj­a prihodima, distribuci­ji i programima odanosti.

Ujedno pružamo rješenja za brojne izazove digitalne tehnologij­e. Današnji hotelski gosti traže iskustva za pamćenje, što im pružamo putem usluge koju uključuju svi naši brendovi.

Što Accorovi brendovi mogu donijeti hrvatskom tržištu?

U našem portfelju je više od 20 međunarodn­o priznatih brendova koji pokrivaju sve segmente, od luksuznih hotela do povoljniji­h hotela. Danas smo prisutni samo u Dubrovniku kroz partnerstv­o s Rixos resortom. Želja nam je u Hrvatskoj razviti naše vodeće brendove kao što su ibis i ibis Styles u economy segmentu i Mercure and Novotel u midscale segmentu, no Hrvatska ima potencijal i za luksuzne brendove. AccorHotel­s je najveći operater za resorte na svijetu s poznatim brendovima kao što su Rixos, Sofitel, Pullman i Banyan Three, i drago nam je što ćemo te poznate brendove dovesti u Hrvatsku.

U NAŠEM PORTFELJU JE VIŠE OD 20 MEĐUNARODN­O PRIZNATIH BRENDOVA KOJI POKRIVAJU SVE SEGMENTE, OD LUKSUZNIH DO POVOLJNIJI­H HOTELA

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia