Poslovni Dnevnik

Hrvatske šume, Jadroplov I CA pali na testu

Aktualno

- MARIJA BRNIĆ

Revizori otkrili Javna nabava u tri tvrtke tijekom tri godine neučinkovi­ta, griješilo se s ugovorima, proceduram­a...

Ukupna vrijednost nabava u od 2014. do 2016. u šest revidirani­h tvrtki vrijedila je 2,7 milijardi kuna bez PDV-a

Javna nabava od 2014. do 2016. u Hrvatskim šumama (HŠ), Croatia airlinesu (CA) i Jadroplovu nije bila učinkovita, utvrdili su državni revizori, koji su pročešljal­i nabavu u šest državnih tvrtki. U dvije, Hrvatskoj lutriji i Zračnoj luci Split revizori su bili zadovoljni, dok je nabava u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe učinkovita, ali su revizori naložili određena poboljšanj­a.

Ukupna vrijednost nabava u te tri godine u ovim tvrtkama bila je 2,7 milijardi kuna bez PDVa, a najveći dio, 1,13 milijarde, odnosi se na ugovore HŠa. Zaključeno ih je u tom vremenu 1495, a revizori su analiziral­i 43 najvrjedni­ja, “teška” 717 milijuna. Za četiri nabave vrijedne 57 milijuna uprava nije dobila suglasnost Nadzornog odbora, a u slučaju nabave šumskih traktora plaćenih 34 mil. kn umjesto od NOa korištena je suglasnost skupštine, koju čini jedan član, ministar poljoprivr­ede. Kritiku su revizori dali i na korištenje usluga agencijski­h radnika. HŠ ima nešto više od 7 tisuća radnika, a u tri godine ugovorile su uslugu agencijsko­g zapošljava­nja od njih 3 do 4 tisuće godišnje. No, o rashodima za korištenje tih usluga u HŠu nemaju podatke. Utvrđeno je i da ispunjenje ugovora prati krajnji korisnik, pa nalaže uspostavu sustava kontrole ostvarenja ugovora. Pokazalo se i da se u HŠu ne pridržavaj­u propisanog uzimanja jamstva, nema dokumentir­anog pregleda kvalitete isporučeni­h roba i usluga. HŠ kasni s objavom odluka o odabiru ponude i do 217 dana, a u tri slučaja ponuđačima nisu dostavljen­e odluke i zapisnici o ocjeni ponuda, što je zakonska obveza.

Mimo plana i kriterija

Croatia airlines u tri godine zaključila je ugovore za 449 mil. kuna, uz one za održavanje zrakoplova vrijedne 222 mil. kuna, koji se sklapaju po zasebnim propisima, a kod kojih su ustvrđene najveće slabosti.

Mimo plana i kriterija nabavljani su aviomehani­čari i pomoćni mehaničari preko agencija za ustupanje, od 34 do 52 godišnje, što Uprava pravda povremenoš­ću posla i manjkom radnika nakon zbrinjavan­ja viška, a navode i kako je agencijski­m zapošljava­njem bilo obuhvaćeno i sezonsko kabinsko osoblje. Praksa je nastavljen­a i u 2017. kroz dodatake ugovora sklopljene do ožujka, a nakon tog vremena uprava nije dostavila podatke revizorima. U 9 postupaka CA je tražila predaju ponuda u rokovima kraćima od propisanih, od 3 do 17 dana, a zbog slabe pripremlje­nosti posla rok izvršenja u devet slučajeva produljen je do 263 dana. Nije uspostavlj­en sustav kontrole postupaka, a u dva se zaključilo ugovore prije isteka roka za žalbe. Održavanje aviona realizira se na temelju dodataka ugovorima iz 1997., 2008. i 2012., a koji nisu dostavljen­i reviziji, no iz računa pružatelja usluge nije vidljiva specifikac­ija obavljenih usluga.

Izravno ugovaranje

Jadroplovu, koji je u tri godine zaključio ugovore vrijedne 160 mil. kuna, revizori zamjeraju način nabave izravnim ugovaranje­m. Ono je moguće jer tvrtka nije obveznik javne nabave, ali time ograničava konkurenci­ju. Remont brodova tako obavlja u Kini, no uprava se poziva na uštedu u vremenu jer se najveći dio prometa obavlja na Dalekom istoku, a i cijene remonta su im prihvatlji­vije. Revizori su kritiziral­i što nije pribavljan­o jamstvo za potpisane ugovore, unatoč stavu uprava da je to zbog specifične prakse na pomorskom tržištu u kojem se potpisane ugovore tretira kao jamstvo. Jadroplov bi kao državna tvrtka morao imati komisiju za reviziju, a koju NO tvrtke nije osnovao.

HRVATSKOJ LUTRIJI I ZRAČNOJ LUCI SPLIT REVIZORI

SU BILI ZADOVOLJNI, DOK JE NABAVA U KONTROLI ZRAČNE PLOVIDBE UČINKOVITA, ALI SU NALOŽILI ODREĐENA POBOLJŠANJ­A

 ?? BORNA FILIĆ/ PIXSELL ?? Revizori su u Hrvatskim šimama 'češljali' ugovore vrijedne 717 mil. kn
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Revizori su u Hrvatskim šimama 'češljali' ugovore vrijedne 717 mil. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia